szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Orbán-kormány cselesen 30 százalékkal megemelte az államtitkárok fizetését, miközben az elviekben az államtitkári fizetéshez kötött polgármesteri fizetés egy forintot sem nőtt. A polgármesterek háborognak.

A Magyar Hang ugyanis azt írja nyilvános adatok alapján, hogy miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet. Ez a számokra lefordítva azt jelenti, hogy míg az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintot keresett egy államtitkár,

május óta 1,296 milliót kapnak.

Ez nem tetszik a polgármestereknek, ugyanis 2016 óta az államtitkárok fizetéséhez kötötték a polgármesteri alapbért, de úgy tűnik, csak papíron. Mert az államtitkárok úgy keresnek többet, hogy a polgármesterek bére nem emelkedett.

Az eddigi rendszer lényege pont az volt, hogy az államtitkári béreket nem lehetett volna anélkül emelni, hogy a polgármesterek fizetése ne emelkedett volna, azonban az államtitkári illetményadatokból látszik, a kormány megtalálta a megoldást. Erre az államtitkárok fizetését szabályozó törvényben lévő kiskapu ad lehetőséget, a rendelkezés szerint ugyanis a miniszter dönthet úgy, hogy az államtitkár alapilletményét legfeljebb 30 százalékkal megemeli, például pluszfeladat esetén (de akár csökkentheti is maximum 20 százalékkal) – ezzel éltek egytől egyig a tárcavezetők.

Egy észak-magyarországi kormányhivatal egy jegyző érdeklődésére úgy védte meg ezt a miniszteri döntést, hogy szerintük pusztán „egyedi, miniszteri döntésből fakadó emelések történtek”, ezért nincs lehetőség a polgármesteri bérek növelésére.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetség (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő a Magyar Hangnak azt mondta, amelyik önkormányzat az előírttól több pénzt szeretne a polgármesterének adni, a saját bevételei terhére teheti meg – már ha erre lehetőséget enged a költségvetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!