szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Helsinki Bizottság szerint kizárólag Pintér engedélyével léphetett legálisan Magyarországra útlevél nélkül a volt macedón miniszterelnök.

Nem árulta el Pintér Sándor belügyminiszter, hogy az ő engedélyével lépett-e a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki az országba. Pintér Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azzal érvelt, a menedékjogi törvény értelmében az eljárás részleteiről nem adható tájékoztatás, a döntésről is csak a kérelmezőt tájékoztatják.

Gruevszkinek nem volt útlevele, személyi igazolvánnyal viszont nem léphetett be Magyarországra. Miután a kormány következetesen azt állította, Gruevszki legálisan érkezett Budapestre, így a Magyar Helsinki Bizottság szerint Pintér Sándor belügyminiszter engedélyével léphetett csak be az országba a volt macedón miniszterelnök. Anélkül a tranzitzónában várakozhatott volna, mint minden más menedékkérő.

A Magyar Időkben megjelent a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal jelentése, abban az szerepel, hogy Gruevszki egy, a magyar állam által kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmány bemutatásával folytathatta útját Budapestre.

A Politico szerint magyar hírszerzés segíthette Gruevszki szökését Macedóniából - a kormány azt állítja, ahhoz semmi közük, csak azt ismerték el, hogy Albániából vitték követségi autókkal a volt miniszterelnököt. Ezt is csak napokkal azután tették meg, hogy a nemzetközi sajtó megírta. Egyes források szerint valamely NATO-tagország szivárogtathatta ki ezt az információt.

Szél egyébként Szijjártó Pétertől megerősítést várt arról, hogy az albán-montenegrói határt a magyar nagykövetség közreműködésével lépte-e át Gruevszki, de erre Magyar Levente államtitkár csak annyit válaszolt, a volt miniszterelnök érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvánnyal) ment át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Az MSZP azt kéri, hogy a kormány adjon minden magyar nőnek 10 ezer forintot

Az MSZP azt kéri, hogy a kormány adjon minden magyar nőnek 10 ezer forintot

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált