szerző:
hvg.hu

A Magyar Helsinki Bizottság szerint kizárólag Pintér engedélyével léphetett legálisan Magyarországra útlevél nélkül a volt macedón miniszterelnök.

Nem árulta el Pintér Sándor belügyminiszter, hogy az ő engedélyével lépett-e a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki az országba. Pintér Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azzal érvelt, a menedékjogi törvény értelmében az eljárás részleteiről nem adható tájékoztatás, a döntésről is csak a kérelmezőt tájékoztatják.

Gruevszkinek nem volt útlevele, személyi igazolvánnyal viszont nem léphetett be Magyarországra. Miután a kormány következetesen azt állította, Gruevszki legálisan érkezett Budapestre, így a Magyar Helsinki Bizottság szerint Pintér Sándor belügyminiszter engedélyével léphetett csak be az országba a volt macedón miniszterelnök. Anélkül a tranzitzónában várakozhatott volna, mint minden más menedékkérő.

A Magyar Időkben megjelent a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal jelentése, abban az szerepel, hogy Gruevszki egy, a magyar állam által kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmány bemutatásával folytathatta útját Budapestre.

A Politico szerint magyar hírszerzés segíthette Gruevszki szökését Macedóniából - a kormány azt állítja, ahhoz semmi közük, csak azt ismerték el, hogy Albániából vitték követségi autókkal a volt miniszterelnököt. Ezt is csak napokkal azután tették meg, hogy a nemzetközi sajtó megírta. Egyes források szerint valamely NATO-tagország szivárogtathatta ki ezt az információt.

Szél egyébként Szijjártó Pétertől megerősítést várt arról, hogy az albán-montenegrói határt a magyar nagykövetség közreműködésével lépte-e át Gruevszki, de erre Magyar Levente államtitkár csak annyit válaszolt, a volt miniszterelnök érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvánnyal) ment át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás