szerző:
hvg.hu

A KSH és a közszolgálati egyetem által összerakott Jó Állam jelentésben is figyelmeztetik Orbánékat a sajtószabadság fontosságára.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által a kormány számára összeállított 2018-as Jó Állam jelentésben is kapott némi kritikát a kormány, a jelentés a sajtószabadság helyzetével kapcsolatban tartalmaz elmarasztaló megállapításokat – írja az Mfor.hu.

A lap felidézi, hogy a pár napja kiadott jelentés a kormányzat számára nyújt értékelő áttekintést a magyar állam működésével, hatékonyságával összefüggésben, de csupán tájékoztató jellegű, nem szolgál konkrét intézkedések megalapozására. A jelentés a következő területeket érinti: biztonság és bizalom a kormányzásban, közösségi jóllét hatásterület, pénzügyi stabilitás és gazdasági versenyképesség, fenntarthatóság, demokrácia és hatékony közigazgatás.

Az NKE tudományos főmunkatársa, Cservák Csaba vezetésével összeállított demokrácia fejezetben viszont felhívják a kormány figyelmét a sajtószabadság helyzetére, arra, hogy a sajtószabadságra vonatkozó összetett adatok alapján 2013-tól kezdődően folyamatosan romló tendencia figyelhető meg a mutatóban, amelynek értéke 2015-ben és 2016-ban tovább romlott, márpedig a sajtószabadság hozzátartozna a demokráciához.

"Habár a sajtószabadság megítélése – annak természetéből adódóan – nehezen megfogható, szubjektív elemeken alapul, értékelése mégis kiemelten fontos a demokratikus jogállam minőségének meghatározása szempontjából. A sajtó- és szólásszabadság teljes körű érvényesülése nélkül nem beszélhetünk szabad demokráciáról sem, mert a választópolgárok nem jutnak hozzá a politikai álláspontjuk kialakításához szükséges valós információkhoz" – áll a jelentésben, amely azt is megállapítja:

a visegrádi országok közül az összevont mutatók alapján hazánk teljesít a leggyengébben: Csehország, Szlovákia és Lengyelország magasabb pontszámmal rendelkezik, vagyis ezekben az országokban erősebbnek ítélik a sajtószabadság érvényesülését.

A jelentést összeállító munkacsoport olyan mutatókat keresett a sajtó szabadságának kifejezésére, amelyek szubjektív módon, széles gondolati körben képesek lefedni a sajtópluralizmus helyzetét, így figyelembe vették a Riporterek Határok Nélkül, a Freedom House, valamint az Economist Intelligence Unit Democracy ezzel kapcsolatos indexét is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"