szerző:
Kaufmann Balázs

A politikusok még szabadon mozoghatnak a Parlamentben, az embereket is tájékoztatniuk kell – mondta a hvg.hu-nak Tordai Bence párbeszédes politikus, aki végig élőzte a mai botrányos ülést.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

"Botcsinálta tudósító voltam" – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa a hvg.hu-nak. Tordai végig élőzte a parlamenti botrányt. Az ellenzék megpróbálta megakadályozni, hogy elfogadják a túlóratörvényt, de nem jártak sikerrel, Latorcai János nem a pulpitusról, hanem a helyéről vezette az ülést, ami az ellenzék szerint jogellenes volt, Kövér László házelnök szerint viszont teljesen szabályosan történt minden.

Tordai élőzését adott pillanatban 18 ezren nézték, ami ilyen műfajban kiemelkedően magas szám. "Munkahelyi kollektívák, iskolai osztályok közösen nézték a közvetítést, néhány helyen leállt a munka. Nagyon sokan megosztották, ez most elért mindenkihez, aki közéleti híreket fogyaszt."

Tordai nem fog szakmát váltani, "igyekszem visszatalálni a saját pályámra, de sajnos az ülésterembe nem jöhet be a média, és az üléstermi közvetítésben sem lehet bízni. A Fidesz-hatalom egyik első intézkedéseként levetette a köztévé műsoráról a parlamenti közvetítést, Kövér László házelnök pedig addig szorította ki a médiamunkásokat, míg az egész házban egy 10 méteres folyosón dolgozhatnak. Ez kikényszeríti, hogy az országgyűlési képviselők, akik még szabadon mozoghatnak és szabadon használhatják a telefonjukat, az embereket is tájékoztassák."

Arra, hogy mit lehet kezdeni ezzel a szabadsággal és a 18 ezres nézettséggel, hiszen a Kossuth téri tüntetésen csak néhány száz ember van, Tordai azt mondta, hisz benne, hogy többen lesznek, a küzdelmet folytatni kell.

Egy politikai színtér volt a mai üléstermi akció, innentől kezdve át kell állni, és nem politikai, hanem társadalmi harcot kell indítani. Ebben már nemcsak a pártoknak, hanem a szakszervezeteknek és minden aktív állampolgárnak feladata van. Szeretném, ha az útlezárásokon, barikádokon találkoznánk, de azért csak óvatosan és békésen.

Az interjú után nem sokkal Tordai vezetésével a tömeg elindult "megnézni", mi van a Margit hídon, hogy blokkolják a forgalmat.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Népszava: “eldöntött tény”, hogy újraindul a Magyar Nemzet, csak nem úgy

Népszava: “eldöntött tény”, hogy újraindul a Magyar Nemzet, csak nem úgy

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Akár Oscart is nyerhet a Bohém rapszódia? Kihirdették a jelölteket

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Finta József: "Ez a korszak építészetileg meg van buggyanva"

Megnézné, hogy fog kinézni 20 év múlva? Ez az program majd megmutatja

Megnézné, hogy fog kinézni 20 év múlva? Ez az program majd megmutatja