szerző:
hvg.hu

A politikus olvasói levelében megismételte, amit a kormányzat már hónapok óta hangoztat: hogy az egyetem nem működött törvényesen, ezért kellett mennie.

Olvasói levélben vágott vissza a The Washington Postnak Kovács Zoltán, miután a lap a CEU ellehetetlenítéséről és költözéséről közölt cikket. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kormány nemzetközi szóvivője több bekezdésen keresztül igyekezett megcáfolni a „Magyarország sötét napja” című cikk állításait, többek között azt, hogy a kormány elüldözte az egyetemet, illetve hogy az intézmény törvényesen működött Magyarországon.

Kovács azt írja, a CEU-t senki nem űzte el, mivel az egyetem továbbra is bocsát ki diplomát Magyarországon. A politikus az amerikai nagykövetre, David Cornsteinre hivatkozik, aki azt állította: nincs gond Magyarországon az oktatási szabadsággal.

A kormány nemzetközi szóvivője szerint ráadásul nem igaz, hogy a CEU törvényesen működött volna, mivel úgy bocsátott ki amerikai diplomákat, hogy az Egyesült Államokban nem volt akkreditálva. Kovács hozzáteszi, amit a kormány már korábban is hangoztatott: hogy az egyetemnek nincs valódi kampusza New Yorkban.

Éppen ezért a CEU nem működhet tovább Magyarországon, mint valamiféle offshore egyetem

– szögezi le Kovács, hozzátéve: nem igaz az sem, hogy a magyar jogszabályok ellehetetlenítenek számos külföldi felsőoktatási intézményt, szerinte ugyanis a külföldi egyetemek nagy részének semmilyen kifogása nem volt a CEU-törvény ellen.

A politikus korábban a brit Guardiant is kiosztotta, amikor a lap a CEU-ügyről írt, később pedig a The New York Times-nak is visszaszólt blogján, mikor annak egyik újságírója cikkében a magyarországi médiaegyensúly miatti aggodalmát fejezte ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még nincs minden veszve: így juthatnak ki az olimpiára a férfi kézisek

Még nincs minden veszve: így juthatnak ki az olimpiára a férfi kézisek

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

Gulyás is megszólalt Nagy Blanka ügyében

Gulyás is megszólalt Nagy Blanka ügyében

Újabb génszerkesztett babák születhetnek

Újabb génszerkesztett babák születhetnek