szerző:
Gergely Zsófia

Ha az ügyészség betartja a törvényt, akkor idén már nem tud vádat emelni Czeglédy Csaba ellen, ha viszont mégis benyújtja a vádiratot, akkor az felveti a hivatali visszaélés gyanúját – közölte a hvg.hu-val a múlt nyár óta letartóztatásban lévő baloldali politikus védelme. Információik szerint ugyanis megnyílt egy új határidő, ami miatt a várt decemberi időponthoz képest halasztódhat a vádemelés. Csakhogy a kormányszócsőként működtetett Magyar Idők úgy tudja, jövő héten léphet az ügyészség.

„A tudomásunkra jutott, hogy újabb nyomozati iratokat kaptak az ügy más gyanúsítottjai. Az eljárási szabályok alapján ezekre 30 napon belül joguk van indítványokat, észrevételeket tenni, és addig nem lehet vádat emelni. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha betartják a törvényt, akkor idén mégsem kerül sor a vádemelésre” – közölte csütörtökön Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje.

A Csongrád Megyei Főügyészség nemrég, a baloldali politikus-jogász letartóztatásának meghosszabbításakor azt állította, hogy „a törvény biztosította legrövidebb határidőn belül vádat emelnek”. Ha valóban így lesz, akkor a védő szerint a 30 napos határidő miatt a múlt nyár óta előzetesben lévő Czeglédy és a társai ellen a vádiratot már csak 2019-ben nyújthatják be.

„Az ügyészségnek nincs mérlegelési jogköre, hogy betartja-e a törvényi határidőket. Ha viszont mégsem tartják be, és így nyújtják be a vádat, akkor az a védelem jogainak súlyos megsértése, és felveti a hivatali visszaélés gyanúját” – magyarázta az ügyvéd.

A Gruevszki-ügyben is jól értesült kormányszócső jövő hétre várja

Csakhogy a kormányszócsőként funkcionáló Magyar Idők szerdán azt írta, hogy a védelemnek december 17-ig nyújt lehetőséget a büntetőeljárásról szóló törvény, hogy az eléje tárt iratokkal kapcsolatban észrevételt, kérdéseket tegyen fel. Így a vádemelés a határidő lejárta után, legkorábban december 18-án lehetséges – lebegtették be az ügyészség lépését.

A hvg.hu-nak Hankó Faragó is ezt a határidőt említette korábban, mert valóban ekkor telik le a 30 napos határidő, ha azt korábbi nyomozati iratok megismerésétől számítjuk. Viszont ha igaz, hogy újabb iratok születettek, és ezeket a gyanúsítottak mostanság kapták meg, akkor újraindult a határidő.

Más furcsaságokat is produkál az ügyben a vádhatóság: hétfőn számoltunk be arról, hogy egy ügyészi dokumentumban Czeglédy Csaba váratlanul felbujtóként szerepel. Ez azt jelentené, hogy mégsem követte el a költségvetési csalást, hanem felbujtóként mást vett rá erre, a megváltozott minősítést egyelőre még a baloldali politikus védelmén dolgozók sem értik.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t.

Czeglédy ügye MSZP-s múltja miatt kiemelt figyelmet élvez, ami betekintést enged a büntetés-végrehajtás érdekes világába. A volt önkormányzati képviselőt például fenyítették már meg azért, mert túl sok könyvet tartott a zárkájában, illetve hosszas eljárásban vizsgálták, hogy borostát visel-e vagy szakállat.

Czeglédy Csaba az egyik tárgyalás előtt
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Túlóratörvény: tíznél is több európai városban tüntetnek szombaton

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Támogatja az EU a MÁV-Start 11 darab emeletes vonatát

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik

A BKV-t nem zavarja, hogy Habony barátja egymilliárd forinttal tartozik nekik