szerző:
T. R.

Nagy az elégedetlenség Magyarországon, a túlóratörvény utcára is vitte a fiatalokat, akikre amúgy nem jellemző, hogy nagyon tüntetnének. A fiataloknak fontos a demokrácia, de bizonyos körülmények között hajlandók a demokratikus alapjogokból feladni. Ez a hvg.hu heti belpolitikai összefoglalója.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Folyamatossá vált a kormányellenes tüntetés (cikkünk megjelenése napján, vasárnap is tartanak demonstrációt), amihez a szikrát a túlóratörvény, avagy rabszolgatörvény elfogadása adta. De – ahogy Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója mondta – a tömeg nem önmagában a törvény ellen tüntet, az eddigi, folyamatos elégedetlenség és csalódottság tört a felszínre.

Még a törvény december 12-i elfogadása és a parlamenti botrány előtt tüntettek a szakszervezetek is, december 8-i megmozdulásuk során a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének munkatársai felmérést végeztek arról, hogy kikből áll a demonstrálók csoportja. Akkor több szakszervezet is utcára vonult és a kérdezőbiztosok megítélése alapján 22 százalékuk 40 év alatti, 41 százalék 40 és 65 év közötti, míg 37 százalék 65 év feletti volt; többségi baloldali és diplomás. (Mikecz Dániel teljes kutatását itt éri el.)

A mostani tüntetésekre azonban sokat változott a helyzet – és nem csak azért, mert rég nem látott agresszió tapasztalható a tüntetők és a rendőrök részéről is, dobálásra masszív adag könnygáz a válasz napok óta a Parlamentnél –, szerdán, a botrányba fulladt parlamenti ülés után alig lehetett szakszervezetist látni, a munkásokat felváltották a fiatalok, a pártzászlók átvették a szakszervezeti molinók helyét. A héten együtt lengett a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK zászlója a Kossuth téren, a pénteki demonstráció előtt elhangzó politikusi beszédekben pedig már arról szóltak, az ellenzék egyezteti az összes lépését.

©

Érdemes megnézni egy vonatkozó kutatást – és ez áll e heti politikai összefoglalónk fókuszában – arról, hogy milyen is a magyar fiatalok viszonya a politikához, ha már a most tüntető tömegben felülreprezentált ez a korosztály.

A Political Capital és projektpartnerei (szlovák részről az Institute for Public Affairs, lengyel részről pedig az Institute of Public Affairs) három országban végeztek kutatást, amiből az derül ki, hogy a lengyel, a magyar és a szlovák fiatalok is elégedetlenek a közélettel, politikai értelemben pedig passzívak. Nem vesznek részt tüntetéseken (a mostani magyar megmozdulás ellenére), nem fejtik ki politikai véleményüket nyilvánosan, nem kezdeményeznek vagy támogatnak közéleti és politikai ügyeket.

A politikai helyzetről általában elmondható, hogy a felmérés szerint a fiatalok mindhárom országban, de leginkább Magyarországon kiábrándultak. Itthon a fiatalok 67 százaléka Szlovákiában 63 százaléka, míg Lengyelországban csak 56 százaléka elégedetlen.

Ahogy a Political Capital fogalmaz: politikai értelemben a fiatalok a legkevesebb befektetést igénylő tevékenységekben vesznek részt. Szavazni ugyan a többségük elment (vagy tervez menni a jövőben), de nagyobb elkötelezettséget igénylő aktivizmusban döntő hányaduk nem vett, és a jövőben sem venne részt.

  • A magyar fiatalok 76 százaléka nem írna alá egy online petíciót,
  • 84 százaléka nem fejezné ki politikai véleményét nyilvánosan, és
  • 86 százalék nem venne részt semmilyen tüntetésen.

Ugyanezek az arányok mind a szlovákoknál, mind a lengyeleknél kisebb mértékű kiábrándultságra utalnak. Például a lengyel fiataloknak csak 37 százaléka nem fejezné ki nyilvánosan politikai véleményét, és ugyanennyi azoknak az aránya, akik nem írnának alá online petíciót.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy

a demokratikus berendezkedés támogatottsága egyöntetű a fiatalok körében, de bizonyos körülmények között hajlandók a demokratikus alapjogokból feladni.

Jövedelmi előrelépés érdekében például a magyar fiatalok 58 százaléka, a szlovákok 50 százaléka, a lengyelek 40 százaléka adna fel valamennyit a demokratikus értékekből.

A három vizsgált országban a fiatalok 70-84-a nem ért egyet azzal, hogy a bevándorlás lehet jó hatással az adott ország társadalmára, de bizonyos liberális értékek továbbra is fontosnak bizonyultak. A demokrácia feltételes támogatottsága nem jelenik meg olyan témák esetén, amelyek nincsenek az aktuális politikai kommunikáció kereszttüzében. Magyarországon a fiatalok 85 százaléka tartja egyértelműen jónak, hogy a nők dönthetnek arról, akarnak-e (és mikor) gyereket. Az azonos neműek elfogadása is inkább pozitív, mint negatív (kivéve Szlovákiát).

Kiderült még, hogy Európa fontos része a fiatalok identitásának, az oroszokról alkotott kép vegyes, de egyértelműen Magyarországon a legpozitívabb.

*

Az idézett kutatás itt érhető el. A tanulmány nyelve angol. A National Democratic Institute támogatásával megvalósult, közvélemény-kutatási és fókuszcsoportos interjúk eredményei alapján készült felmérés a 16-29 éves fiatalok demokráciához való viszonyát, aktivizmusát, az Európai Unióról és Oroszországról alkotott képét vizsgálta.

Kiemelt kép: Juhász István / HVG

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet