szerző:
T. R.

Egy ügy, ami egységbe kovácsolta a parlamenti ellenzéket és az utcán tüntető tömegeket. De a tüntetőket nem a rabszolgatörvény vitte utcára, hanem az előző kilenc év. Kérdés, mit érhetnek el a Fidesz-kormánnyal szemben.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Szerdán és csütörtökön is tüntetés volt Budapesten a rabszolgatörvény, de sokkal inkább a Fidesz és Orbán Viktor ellen. A mostani tüntetéshullám (pénteken és vasárnap is lesz demonstráció) újdonsága az eddigiekhez képest, hogy a tüntetők és a rendőrök is erőszakosak, ami a Nemzeti Együttműködés Rendszerében eddig nem volt jellemző.

©

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a hvg.hu kérdésére azt mondta, az agresszió – hiába az elégedetlenség a rendszer ellen –, nem volt dekódolva a megmozdulásokba. De az elemző figyelmeztetett, ha a rendőröket a továbbiakban is az erőszakos hozzáállás jellemzi, hamar népszerűtlenek lesznek, de ez a tüntetőkre is igaz.

©

Felvetésünkre, hogy amikor a CEU bejelentette, ellehetetlenítette működésüket a kormány, ezért Bécsbe költöznek, mindössze néhány tíz ember tüntetett az utcákon, most pedig ezrek, Tóth Csaba azt mondta, rendkívüli helyzetekben – mint amilyen a mostani is – ok rengeteg van a tüntetésre, de mindig kell egy szikra – ez a CEU-nál nem volt. A politológus megkockáztatta:

a tömeg nem a rabszolgatörvény ellen tüntet, az eddigi, folyamatos elégedetlenség és csalódottság tört a felszínre.

Fontos látni, hogy amíg eddig a parlamenti ellenzék tehetetlen volt a Fidesszel szemben, addig most – ugyan a törvény elfogadását nem sikerült megakadályozni – sikerült olyan akcióval előrukkolni, ami a parlamenten kívüli erőket is tettekre sarkallta. „Ráadásul a rabszolgatörvény egy olyan név, ami egységbe forrasztotta az ellenzéket, a tüntetőket és a civil szervezeteket is ebben az ügyben. A Fidesz el akarta hallgattatni a parlamenti ellenzékét, amire reagál a tömeg.”

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

A szerda esti tüntetés végén a Dob utcánál is csak úgy engedték szabadon a tüntetésen részt vevőket, ha kamerába mondták a nevüket. Kollégánkkal is ez történt. A TASZ szerint erre semmi joga nincs a rendőrségnek, az Adatvédelmi hatóság elnöke szerint viszont nem aggályos, ami történt.

Tóth Csaba is idézi saját felmérésüket, ugyanis a Republikon Intézet adatai szerint a lakosság csaknem kétharmada hallott már az elmúlt hetek egyik legnagyobb port kavaró kezdeményezéséről, melynek lényege, hogy évi 250-ről 400-ra emelné az elrendelhető túlórák számát, valamint három évre bővítené ki a munkaidőkeretet. Mindössze a megkérdezettek 37 százalék válaszolta azt, hogy nem találkozott még a javaslattal. Összességében elmondható, hogy még a kormánypárti szavazók 63 százaléka is elutasítja a javaslatban foglaltalak, miközben a Jobbik szavazóinak 94, a baloldali, liberális szavazóknak pedig 95 százaléka gondolja úgy, hogy nem lenne jó ötlet bevezetni a változtatásokat.

©

Nagy kérdés, hogy mi lesz a tüntetéssorozat vége. Az áprilisi országgyűlési választások és a harmadik Fidesz-kétharmad után is volt több, még a mostaninál is nagyobb tüntetés, de a megmozdulások elhaltak, az ott megismert szereplők is eltűntek, visszahúzódtak. Tóth Csaba azt mondta, a mostani demonstrációk esetében is az a legnagyobb veszély, hogy lecseng az egész, de erre most kisebb az esély, mint a folytatásra, ugyanis intézményes szereplők – pártok, politikusok, szervezetek – is jelen vannak.

Elképzelhető, hogy politikusok dolgoznak és egyeztetnek a háttérben a folytatásról.

Felvetődik a kérdés, hogy a tüntetések hatására meghátrál-e a kormány, sikert ér-e el az ellenzék, adott esetben visszavonják-e a túlóratörvényt.

©

Az elemző szerint már a parlamenti botrány előtt lett volna lehetősége a Fidesznek, hogy korrigálja a jogszabályt, miután azt változatlan formában fogadta el a Fidesz-többség, csekély az esély arra, hogy visszakozna a kormánypárt.

Sokan már párhuzamot vonnak a 2006-os őszi események és a mostani demonstráció között. Akkor a Fidesz szimpatizánsai voltak az utcán és a baloldali-liberális kormány ellen tüntettek.

©

Most „körbeért a dolog”, ahogy az elemző mondja, ráadásul veszélyben a Fidesz nimbusza, hogy ők 2006 örökösei, az abból az élményből táplálkozó politikai erő.

2006 óta új ellenzék született, Donáth Annával és Tordai Bencével szemben hatástalan az, hogy ők a 2006-os szemkilövetők, ugyanis nem igaz. A Fidesz a saját csapdájába esett.

Pénteken újra tüntetnek a kormány ellen, Sneider Tamás, a Jobbik elnöke azt ígérte, vidékről jönnek a párt szimpatizánsai. Tordai Bence pedig azt mondta lapunknak, az ellenzéknek és a demonstrálóknak közös a céljuk, a rezsim megdöntése. Fekete-Győr András, aki a csütörtöki tüntetésen füstbombát dobott a rendőrök közé, azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a rendőri túlkapások, Donáth Anna leteperése és elszállítása „rég nem látott egységbe kovácsolta a Momentumot.” Azt mondta, vidékről is jönnek tagjaik, többen lesznek, mint csütörtökön. „Folytatjuk az ellenállást a munkásokért és a független igazságszolgáltatás érdekében.” Hajnal Miklós ehhez annyit tett hozzá, hogy:

Kiállunk azokért, akiket fogva tartanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Színes apróság: itt az új Renault Twingo

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott