szerző:
Pozsgai Rebeka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A csalódott fiatalok álltak az áprilisi százezres kormányellenes tüntetés élére, és ezt aligha ellenpontozza Orbán demográfiai súlypontú kormányzási ígérete.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Arcul csapta a választási eredmény a változásban gondolkodó fiatalokat. Sokuknál ez volt az utolsó lökés ahhoz, hogy rászánják magukat a kivándorlásra, vagy éppen eszükbe se jusson, hogy valaha hazajöjjenek külföldről. Felerősödött ugyanakkor azoknak a hangja is, akiket inkább cselekvésre ösztönöz az eredmény, és akik szinte egyik napról a másikra százezres tömeget voltak képesek megmozgatni.

A kígyózó sorokban okostelefonjukat szorongató és a választási applikációkat, internetes oldalakat csekkoló, feltűnően ifjú szavazók április 8-án azt a látszatot keltették, hogy többségében kormányváltó fiatalok várnak voksolásra. Londonban több órán át lelkesen ácsorogtak a szakadó esőben, osztrák, német, holland városokban soha nem tapasztalt mértékű volt a választói aktivitás. Ezek után az ország narancssárgába borulása olyan sokkolóan érte a nyugati jogállamiságban hinni akaró fiatalokat, hogy facebookos profiljukat tömegesen váltották drámai feketére. Kedvelt véleménynyilvánításként terjedt az a borítókép, amelyen valamelyik légitársaság keresője jelent meg, az úti célnál pedig az állt: bárhova. A már kint lévő, de apátiába süllyedt fiatalok közül sokan a befogadó ország emblematikus teréről, nevezetességéről posztoltak képet az Instagramon, „köszönöm, hogy befogadtál” aláírással. Az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt a külföldi magyarokat, fiatalokat tömörítő csoportokhoz csatlakozók száma.

A kezdeti depressziót azonban gyorsan felváltotta az a tenni akarás, amely a diákmozgalmak szervezőit rövid idő alatt egy százezres tömeg élére repítette. A 21 éves Tarnay Kristóf, a Független Diákparlament vezetője és a tüntetés egyik szervezője azt mondja, hogy a választás napján „teljesen lefagytak” a voksolás eredményétől, most viszont már vén közéleti rókákat meghazudtoló céltudatossággal sorolják, mi a teendő. Elképzeléseik szerint először egységesíteni kell az országot, betemetni az árkokat a vidékiek és a fővárosiak között. A következő négy évben azon kell dolgozni, hogy potens ellenzéket termeljen ki az ország, a helyi ügyeket pedig civil hálózatban kell felkarolni. Mint mondta, a tömeges elvándorlás megakadályozásának kulcsa a választási rendszer és a politikai kultúra megváltoztatása. Tarnaynak és a többi független diákparlamentesnek esze ágában sincs elhagyni az országot. Gulyás Balázs, a tüntetés másik főszervezője is az itthon maradás mellett teszi le a voksát. Fő motivációja itt élő családtagjainak támogatása, akiknek nem is lenne lehetőségük elköltözni Magyarországról. „Nem lehet hátrahagyni szeretteinket ebben a sötétbe taszított országban” – mondja Gulyás.

©

Hasonló löketet kaptak a választások után az ország legfiatalabb politikai mozgalmának tagjai is. A Momentum ugyan nem jutott be a parlamentbe, de rengeteg új taggal bővülhet, ahogy a februárban alakult, Tizenix nevű csoportja is, amely a 16 és 24 év közöttieket tömöríti. A társaság eddig 25 fővel működött, a választások után hirtelen 250-re ugrott a létszáma. A mindössze 17 éves átlagéletkorú csapat megalakulásának fő motivációja az volt, hogy „ne kelljen innen elmenni”. Elnökük, a 21 éves Nagy Károly meséli, hogy érettségi után az ő osztályának a fele is külföldre ment. A tizenixesek szintén az országjárásban hisznek. Egyelőre úgy tűnik, ez megtérülő befektetés, hiszen közösségüknek mindössze 30 százaléka fővárosi. Bár a program még gyerekcipőben jár, beszélgetéseik fő témája a cselekvésre buzdítás, az állampolgári jogok megismertetése, gyakorlásának ösztönzése, valamint a felelős választói attitűd kialakítása. Optimizmusukat alátámasztja, hogy a Medián felmérése szerint a Fidesz a 30 év alattiak körében teljesített a leggyengébben.

Az új, civil véleményvezérek szerint meg kell keresni, össze kell gyűjteni a tettre kész fiatalokat, és lehetővé kell tenni számukra, hogy maguk alakítsák a sorsukat. Bár a tömegtüntetés szónoklataiban az új választások igényét is megfogalmazták, a diákvezetők kellően fiatalok ahhoz, hogy ne akarják elkapkodni a dolgokat. Az új ellenzék felépítése többéves folyamat, de már most el kell kezdeni dolgozni rajta, hogy négy év múlva legyen kikkel a választók elé állni. Egyöntetű vélemény a változást akaró fiatalok körében, hogy az ellenzék nyolc év alatt nem végezte el a szükséges munkát. Országjárásokon lehetett volna kibeszélni a problémákat, és helyben ismert jelölteket lehetett volna elindítani a választásokon.

A már-már forradalmi hangulatban izzó huszon- és tizenévesek mellett van ugyanakkor egy jelentős réteg, amely már évek óta kint tanul, dolgozik, és bár tervezte, hogy egyszer hazatér, a Fidesz elsöprő győzelme miatt most arra hajlik, hogy nem jön vissza. Élénken él például az angliai magyarokban az a csalódottság, amelyet a „Gyere haza, fiatal” programmal okozott a kormány. Azok, akiket idebolondítottak, még évek múltán is becsapva érzik magukat. Jobban megbíznak a befogadó országuk kormányában, mint Orbánéban, és reménykednek az ottani állampolgárság megszerzésében.

A nem értelmiségi szakmát űző, döntően megélhetési okból kiment fiatalok sokkal apolitikusabban állnak hozzá a választáshoz. Egyetlen motivációjuk a tisztességes megélhetés: hogy lakást tudjanak bérelni, félre tudjanak tenni. A 30 éves Ádám évek óta hegesztőként dolgozik egy kisebb angol városban, ám úgy érzékeli, hogy az ottani magyar közösségekben sem találják meg a közös hangot. A társadalmi szakadék ott is tetten érhető. Szerinte a szavazásra és politikai aktivitásra buzdító fiatalok pusztán ideológiai okokból költöznének el. Ádám azok közé tartozik, akik egyelőre semmilyen politikai mozgalomban nem hisznek, és abban sem bíznak, hogy gyökeresen megváltozik a rendszer Magyarországon. Szerinte hiábavalóak a tüntetések és mozgalmak, a vidéki városokból, falvakból továbbra is tömeges elvándorlásra lehet számítani.

Ijesztő és új jelenség a civil szervezeteknél „ellenszélben” dolgozó fiatalok kivándorlási szándéka. A kormány által vegzált egyesületek ifjú, 30 év alatti dolgozói arról számolnak be, hogy évek óta van „B tervük” arra az esetre, ha a munkahelyüket végleg beszántanák, és üldözni kezdenék őket. A kétharmados győzelem és a Stop Soros-törvénycsomag elfogadásának kilátásba helyezése után többen elkezdték szervezni a kitelepülésüket. A Figyelőben megjelent listázás olyan korokat idéz, amikor politikai okokból, félelemből kényszerültek elvándorolni a kormánynak nem tetsző emberek. Az itt maradóknak az a feladatuk, hogy leállítsák ezt a folyamatot – mondja Gulyás Balázs, aki szerint nem akkor kezdődik a diktatúra, amikor már kiépült és stabilan áll, hanem előbb: akkor, amikor már nem lehet megakadályozni a kialakulását.

A cikk a HVG 2018/16. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Fukuyama: A szocializmusnak vissza kellene jönnie

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Sztrájkolnak az ELTE oktatói

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Étterem ment tőzsdére Budapesten

Romlott ételt küldtek a menzára az óvodásoknak Muronyban

Romlott ételt küldtek a menzára az óvodásoknak Muronyban

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt

Kilépett wellhellósok: Fluor Tomi durván megfenyegette az egyik zenészt