szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az autó csomagtartójába is benézhetnek, de akár épületeket is átvizsgálhatnak.

Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést rendelt el 2019. január 2-án 8 órától 2019. február 1-jén 8 óráig a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30. §-a alapján – írja a Police.hu. A cél a „jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása”.

Korábban az országos rendőrfőkapitány hasonló döntésével kapcsolatban az ORFK szóvivője a köztévében azt mondta: a hatóságok ilyenkor bárkit igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, és az autók csomagtartójába is benézhetnek.

A 24.hu szerint a most idézett jogszabályból kiderült, hogy a fokozott rendőri ellenőrzést a rendőrségi törvény külön kezeli, az igazoltatásnak ugyanis a magyar jogszabályok szerint mindig célhoz kötöttnek kell lennie. Ez alól az ad felmentést, ha a rendőrség fokozott ellenőrzést rendel el. Ilyenkor viszont már a rendőrök nem csak igazoltathatnak, hanem

épületet, építményt, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhatnak.

Az országos rendőrfőkapitány 2018 októberében 2019. március 5-ig az ország nyolc megyéjében – Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – rendelt el fokozott ellenőrzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!