szerző:
hvg.hu

Véget ért a szombati tüntetés, ahol több ezren követelték a kormánytól a túlóratörvény visszavonását. A szakszervezetek ultimátumot adtak Orbánéknak.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában
 • A decemberi tüntetéssorozat után az ellenzéki pártok és szakszervezetek közösen demonstráltak, a túlóratörvény visszavonását követelve
 • Az első idei tüntetésen több ezer ember vesz részt, a Kossuth tér megtelt, többen voltak, mint a decemberi demonstrációkn
 • A szakszervezetek azt szeretnék, ha "leállna az ország, mert most már cselekedni kell"
 • Orbánnak kedden adják át a szakszervezeti követeléseket, öt napja van, ha semmi nem változik, "megbénul az ország", jönnek a sztrájkok, útlezárások
 • Tóth Bertalan MSZP elnök felvetette, hogy az ellenzéki pártok közös EP-listán induljanak, az LMP szerdára egyeztetésre hívta a pártokat és szakszervezeteket
 • Ha nem lép a kormány, a következő akció két hét múlva várható, Tordai Bence már tudja, mi lesz ez, "fel kell kötni a gatyát" - üzente
 • A Jobbik petíciót indít a "rabszolgatörvény" ellen, a DK "lázadásról" beszélt
 • Az ellenzéki egység akkora, hogy már egymás ellen taktikáznak - elemzés
 • A tüntetésnek este 7-re vége lett: most néhány petárdán kívül nem dobálták a Parlamentet, a rendőrök sem vették fel a sisakot. 1-200 ember a Margit híd felé indult, néhány percre pár tüntető blokkolta a forgalmat, őket a rendőrök végül igazoltatták
 • A kormánypártok a korábbi tüntetéseket próbálták bagatellizálni, a többi között azt állítva, Soros György provokátorairól van szó, most sem volt ez máshogy
 • Eddig semmi jele annak, hogy visszavonnák vagy módosítanák a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvényt
1 2 3 4 5 6 7
11
Sorrend megfordítása

Már több a rendőr, mint a tüntető

Igazoltatással ért véget a mai tüntetés: a rendőrök azokkal szemben indítottak eljárást, akik az úttestre menve akadályozták a forgalmat. Az igazoltatást 50 tüntető nézi, kollégánk szerint több már a rendőr, mint a tüntető.

Percről percre tudósításunkat lezárjuk.

Villamossal az Oktogonra?

"Ennyi emberrel nem lehet forradalmat csinálni" - mondta egy nő és hazament. Mások felvetették, menjenek villamossal az Oktogonra bulizni. Néhányan skandálnak.

Most úgy tűnik, néhány embert mégis igazoltatnak azok közül, akik kiálltak az úttestre.

©

A rendőrök mindenkit a járdára küldenek

A forgalom néhány percre állt le, lassan indulhatnak az autók. Rendőrsorfal biztosítja az úttestet.

©

 A Combino is elindult. "Minihídfoglalás volt, jelzésértékkel a tüntetőktől" - mondja kollégánk, aki szerint ezzel zárják az estét. Nem látja, hogy a rendőrök bárki ellen eljárást indítottak volna.

Szép dugó alakult ki a hídon.

©

A Margit hidat blokkolják huszan

Megállt a Jászai Mari téri zebrán a tüntetők egy része, nagyjából 20 ember, a többiek a járdán maradtak. A pestre vezető oldalt blokkolják. Az autósok nem nagyon partnerek most, mennének előre.

©

Az Oktogonon a járdán "buliznak"

Nem blokkolják a körút forgalmát azok a tüntetők, akik az Oktogonra mentek át a Kossuth térről, tudósítónk szerint "buliznak."

©

 Nagyjából huszan lehetnek, velük szemben rendőrsorfal. A Margit hidat becélzók fele viszont lement az úttestre is.

Megállásra késztették a kettes villamost

Beálltak a sínre, meg kellett állnia a villamosnak, de 1-2 percre blokkolták csak.

©
©

A Margit híd felé indultak a tüntetők

1-200 ember indult el a Margit híd felé, néhányan maradtak még a Kossuth téren.

A menü sem lehet véletlen

A krumplistészta mellé gránátos kockát is osztanak, aligha lehet véletlen. A tészta amúgy az elmondások szerint jól sikerült.

Egyesek csalódottan távoznak

Több távozó tüntetővel is beszélt kollégánk, azt mondták, a csalódottság hozta ki őket az utcára, de a mai tüntetés után is csalódottan távoznak. "Mennyi birka van ebben az országban" - mondta távozóban egy tüntető.

Nagyjából 200 tüntető maradt a téren. Elmentek a dobosok, az első sorok is ritkulnak, páran elkezdték skandálni, hogy menjenek a Margit híd felé, de nem nagyon megy utánuk senki.

1 2 3 4 5 6 7
11

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban