szerző:
Gergely Zsófia

Kóka János egykori gazdasági miniszter az étterem saját oldalán nevezte "rosszízű demagógiának", hogy támadják a várba költöztetett Miniszterelnökség menzáját üzemeltető Gundelt. Szerinte ha nem a Gundel, hanem mondjuk a "Vállalatimenza Kft." nyerte volna el a megbízást, senki nem tiltakozna, és régóta bevett dolog, hogy a politikusok olcsóbban ehetnek például a képviselői irodaházban is. A virtuális vitában senkinek nem sikerült meggyőzni a másikat.

A hvg.hu által nyilvánosságra hozott Gundel-menza ügye pillanatok alatt politikai üggyé vált, és ahogy megírtuk, másnapra az Miniszterelnökség étkezdéjét hihetetlenül olcsó áron üzemeltető étterem közösségi oldalát valósággal letarolta a virtuális népharag.

A hozzászólások áradatában tűnt fel egy név, amely korábban rendszeresen forgott a közéletben: Kóka János megpróbálta védelmébe venni a Gundelt a negatív kommentelőkkel szemben. Kóka 2004–2008 között gazdasági és közlekedési miniszter volt, egy évig az SZDSZ elnöke, majd frakcióvezetője, jelenleg üzletember, befektető, aki informatikai vállalkozásokkal is foglalkozik.

"Korábban is így volt"

Kóka szerint „ami Gundel körül megy, az ugyanolyan rosszízű, populista demagógia, mint ami ellen általában azok emelnek szót, akik most elárasztják az éttermet negatív kommentekkel”, miközben szerinte „a helyzet az, hogy a Gundel évtizedek óta különböző kormányok, közintézmények beszállítója”. „Ahhoz, hogy nyertes lehessen, oda kellett áraznia, ahol például a parlamenti étkezdében, vagy a Fehér Ház (Képviselői Irodaház) menzáján lehet ebédelni. Ezeken a helyeken ma 7-800 forintért lehet ebéd menüt kapni. Ebben nincs semmi újdonság, korábban is így volt”- osztotta meg véleményét.

Ahogy arra a kormányoldali média is hivatkozik, hozzátette, hogy az étterem nyilvános közbeszerzésen nyerte el a megbízást. Lapunk viszont sem ennek a pályázatnak az anyagait, sem a Gundellel kötött megállapodást nem kapta meg, pedig azonnal kértük a várgondnokság illetékesétől az ügy minden dokumentumát egy közérdekű adatigénylés keretében.

"És ez kinek fáj?"

Kóka később megismételte, semmi gond nincs azzal, hogy a „Gundel nem csak luxuséttermet üzemeltet - ahová valóban, elsősorban pénzes kuncsaftok járnak-, hanem egyéb konyhákat is működtet”, amiért „általában bérleti díjat fizetnek a cégek, nyilván a Gundel is így tesz a várban”.

„Itt is erről van szó. A cégnév ugyanaz, de amúgy semmi más nem. Ha ezt a tendert nem a Gundel, hanem mondjuk a "Vállalatimenza Kft." nyerte volna el, senki nem tiltakozna. Mi is a probléma? Hogy a várban túl olcsó? És ez kinek fáj? Vagy hogy a Városligetben az éttermük túl drága? Meglehet, de akik így gondolják, el is kerülik az éttermet” – írta, sőt, az is lehet szerinte, hogy „a Gundel ezzel a magas presztízsűnek gondolt pályázattal reklámot akart venni magának”.

Nem győzte meg a háborgókat

Úgy tűnik, a kiugró árkülönbségen feldühödött kommentelőket nem győzte meg, hiába válaszolgatott többüknek is kitartóan. Jól tükrözi a közvélekedést az a hozzászóló, aki úgy foglalta össze véleményét Kókának: „Ha Orbán Lőrinc, a leggazdagabb magyar, aki egy főhivatalnok, ugyancsak sok közpénzből fizetett járandóságért, 300 Ft-ért kapja a Gundeltől az ételt, miközben az étterem pont a tízszereséért adja másoknak, akkor ez tekinthető megvesztegetésnek, korrupciónak. Ha valójában nem ennyiért adja, csak Orbánnak kerül ennyibe, a kiegészítést pedig az adózó, szerény jövedelműek adójából adják, az meg felháborító és undorító.”

Olyan is volt, aki az üzletember múltja miatt azt ajánlotta, hogy „aki éveken át élvezte ezt a visszás helyzetet, az maradjon csendben és örüljön, hogy nem derült ki semmi a csalafintaságokból”.

Kóka János
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

Új dallal rukkolt elő a The Cranberries Dolores O'Riordan halálának évfordulóján

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Bent aludt az MTVA-ban Szél és Hadházy, a tévések rájuk állították a kamerát

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Nemzeti Sport kontra Sinkovics: tagad és fenyeget a kiadó

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon