szerző:
hvg.hu

A Stádium 28 Kör tagjai attól tartanak, hogy a tervezett átalakítás során megszűnik az akadémia autonómiája, a kutatók pedig elmennek.

Levélben tiltakozik a 65 tagú Stádium 28 Kör a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézetének és felépítésének átalakítása ellen. Az MTA kutatói által alapított szervezet súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt a tavaly decemberi fejlemény miatt, hogy az akadémia kutatóintézetei csak a 2019-es év első negyedévére szükséges alapfinanszírozást kapják meg, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csak a munkabéreket fedező részt biztosítja, a dologi költségeket az intézetek tartalékaiból (amennyiben van ilyen) kell fedezni. Az akadémikusok köre szerint ez ellehetetleníti az intézetek működését.

Ahogy beszámoltunk róla, az ITM minisztere, Palkovics László tavaly nyáron javaslatot tett a kutatóintézeti hálózat és az MTA működésének átalakítására, később pedig a minisztérium keretébe csoportosították át a kutatóintézetek működését biztosító büdzsét, ám a Stádium 28 Kör szerint azóta sem derült ki, hogy pontosan mi a célja az átcsoportosításnak.

Az akadémikusok köre szerint kérdéses, hogy a tervezett átalakítás figyelembe veszi-e az MTA alaptörvényben biztosított autonómiáját és az akadémia nemzetközi elismertségét, és úgy vélik, fennáll annak a veszélye, hogy az intézeti szerkezet és a finanszírozás bizonytalan helyzete a kutatók elbizonytalanodását, esetleges elvándorlását idézheti elő.

A Stádium 28 Kör ezért tiltakozását fejezi ki, mivel a jelenlegi helyzetet jogilag aggályosnak, tudománypolitikailag és etikailag elfogadhatatlannak tartják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Újra kibabrál a kormány az MTA-val?

Élethosszig tartó, 2019-ben havi 130 ezer forintos alkotói járadékot kaphatnak a 65 éven felüli Széchenyi- és Kossuth-díjasok, amit az MTA-nak kell megfizetni és folyósítania, ám MTA-tagok nem kaphatják meg.

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Megvan a következő El Clásico időpontja

Megvan a következő El Clásico időpontja

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Kiakadt a szegedi városvezetés az SZTE rektorhelyettesének nyilatkozatán

Kiakadt a szegedi városvezetés az SZTE rektorhelyettesének nyilatkozatán

Kivizsgáltatja a nyugdíjkáosz okát Varga Mihály

Kivizsgáltatja a nyugdíjkáosz okát Varga Mihály

Mi az a chartreuse?

Mi az a chartreuse?