szerző:
D.A

„30 éve szabadon.” Ilyen néven nyilvánította a kormány emlékévvé a 2019. március 15. és 2021. június 19. közötti időszakot. A létrehozott emlékbizottság húsz tagja között azonban csak hárman vannak, akiknek részük volt az eseményekben. Olyan pedig egy sincs, aki ne a mai Fidesz-táborhoz tartozna.

Az elnök Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a Fidesz alapítója volt, 1990 óta képviselő. A társelnök Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki fiatal kora miatt az eseményekre csak mint történelemre tekinthet.

A tagok különböző kormányzati és kormányközeli intézményeket képviselnek, köztük

  • Andy Vajna filmkormánybiztos és
  • Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Valamint személy szerint kinevezve került be

  • Boross Péter volt miniszterelnök,
  • Kónya Imre volt belügyminiszter,
  • Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke,
  • Balog Zoltán volt miniszter és
  • három történész: Szakály Sándor, az első világháborús és az 1956-os megemlékezéseket is irányító Schmidt Mária és M.Kiss Sándor.

Közülük egyedül Lezsák Sándornak, az MDF megalapításához vezető 1987-es lakiteleki találkozó egykori házigazdájának és Kónya Imrének, az Ellenzéki Kerekasztalt megszervező Független Jogász Fórum volt vezetőjének volt szerepe a rendszerváltoztatásban. A Kádár-rendszer demokratikus ellenzékéből, az 1990-es választásokon második legerősebb pártnak bizonyult SZDSZ volt politikusai közül senkit nem hívtak meg az emlékbizottságba. A kormányzattól távolabb álló történészt sem. A testület tagjai nem kapnak pénzt a munkájukért.

Az emlékév célja a kormányhatározat szerint az lesz, hogy:

„ráirányítsa a  magyar emberek és a közép-európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára, nyilvánvalóvá tegye, hogy Nyugat-Európa a második világháborút követően magára hagyta Közép-Európát, ennek ellenére a közép-európai nemzeti közösségek – élve a történelmi lehetőséggel – maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket”, valamint hogy „a szabadság és függetlenség visszaszerzéséért hozott áldozatok a  XXI. században elfoglalhassák méltó helyüket a magyarság és Közép-Európa közösségi emlékezetében.” A nemzetközi figyelem középpontjába kívánják állítani „a közép-európai régiónak – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira – az antikommunista ellenállás és az antikommunista forradalmak idején a függetlenség és a szabadság visszaszerzésére tett erőfeszítéseit”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat