szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Sorra kapta a kérdéseket Orbán Viktor a hétfői parlamenti ülésen.

Elsőként Jakab Péter (Jobbik) kérdezett Orbán Viktortól.

„Ön lassan a politikai pályája vége felé közeledik és ez jól van így” – kezdte felszólalását Jakab. Szerinte a miniszterelnök ifjú kommunistából öreg kommunista lett. Szerinte megdöbbentő a hasonlóság közte és Rákosi Mátyás között, nem a testalkatra, a hatalomgyakorlásra gondolt. „Rákosi Viktor nem ad kegyelmet” – mondta Orbánnak, a sajtóra és az ellenzékre utalva, illetve azok jelen helyzetére. Majd azt kérdezte, gondolta volna-e Orbán, hogy ilyen utat jár be 30 év alatt.

Orbán válaszolt, azt mondta, arról, hogy mikor jön el pályája vége, majd a választók döntenek. „Önökről is a választók döntöttek, azért vannak ott, ahol vannak.” Viszontválaszában Jakab azt mondta:

„Önnel ellentétben nem voltam sem kommunista, sem náci, sem Soros-ösztöndíjas.” Szerinte Orbánra egyszerre lenne büszke Rákosi és Goebbels is.

Orbán Jakab felszólalását gyerekes ripacskodásnak nevezte, civilizált viselkedést javasolt a Jobbik politikusának.

Jakab Péter
©

Az MSZP-s Tóth Bertalan a családvédelmi akcióterv részleteiről kérdezte a miniszterelnököt. Orbán válaszolt, megköszönte a kérdést és gratulált Tóth Bertalan gyermekének megszületéséhez. Szerinte nem tesznek különbséget gyermekek és családok között, bár annyi igaz, a támogatásokat ők nem alanyi jogon, hanem munkához kötve adják.

Viszontválaszában Tóth megköszönte a gratulációt, örül annak, hogy az ő gyermeke itthon született, de minden hatodik gyermek már külföldön születik. Ezért is kér támogatást Tóth az egyszülős családoknak, kérte a családi pótlék emelését és a szociális bérlakás-program beindítását is. Viszontválasza volt Orbánnak is, kérte az MSZP-t, támogassa a kormány családvédelmi akciótervét.

Csináljunk a család kérdéséből nemzeti ügyet.

Arató Gergely (DK) is a családvédelemről kérdezett, saját pártja javaslatcsomagját ajánlotta Orbán figyelmébe. Bérfejlesztésről is beszélt, valamint arról, hogy a magyar kormány milyen multiknak kedvező környezetet teremtett Magyarországon. „Miért nem érdemelnek európai bért a magyar munkavállalók?”

Orbán arról beszélt, Arató – amikor pártja kormányon volt – igazán megmutathatta volna, de helyette csődközelbe vitte az országot. Tényeket, számokat sorolt Orbán, majd leült. Arató viszontválaszában azt mondta: „a multik magyar hangját hallhattuk.” A DK-s szerint nem voltak még kormányon, de majd lesznek. Orbán erre azt mondta: ma sem keltünk fel hiába, amire nagy kacajban tört ki a Ház.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt is kérdezett Orbántól, a paksi bővítés volt a téma. Azt kérdezte, miért az óriási csúszás a projekt körül. Orbán azt mondta, a műszaki kérdések megválaszolása komoly szakmai felkészültséget igényel, aminek ő sem áll birtokában. Süli János Paks-ügyi minisztert ajánlotta Keresztes figyelmébe. Viszontválaszában az LMP-s frakcióvezető azt mondta, a politikai aspektus okán kérdezte Orbánt. Kérdezték Sülit, de nem adott érdemi választ – mondta Keresztes. Erre is válaszolt Orbán. Ugyanazt: forduljanak Sülihez, az atomtemető kérdésében is ő az illetékes.

Szabó Tímea tavaly a Parlamentben
©

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta Orbánnak, teljesen mindegy, kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártól vagy sem. Bár –tette hozzá – a kormányfő folyamatosan az európai szélsőjobbhoz dörgölőzik, mindannyian befeküdtek már Putyinnak, mondta Szabó.

Amit ön csinál, az nettó hazaárulás.

Arra volt kíváncsi, miért árusítja ki Orbán az országot Putyinnak. Orbán azt mondta, mivel Szabót a képviselők küldték ide, kénytelenek eltűrni, amit mond. Salviniről azt mondta, kijár neki a tisztelet. „Amit ön megengedett vele szemben, nem áll módomban elfogadni” – kérte ki Orbán Salvini helyében. A néppárti helyzetről azt mondta, amit eddig is, olyanokkal fognak szövetkezni, akik bevándorlás-ellenesek és kiállnak a kereszténydemokrácia mellett. Orbán még annyit mondott a volt KGST-bankról, Putyin bankjáról, hogy nem az oroszok (szovjetek) barátja, hanem az MSZP-sek.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) is kérdezett Orbántól, felhozva, 2009-ben a Fidesz az Európai Ügyészség mellett kampányolt. Magyarázatot követelt, mi változott azóta, miért nem támogatja az Európai Ügyészséget? „Magyarországon ma már a miniszterelnök strómanjai, barátai, rokonai a korrupció szinonimái.”

Orbán válaszolt, szerinte a kormány politikája hiteles, hiszen „éppen most minősítették fel Magyarországot a hitelminősítők.” Majd sorolta: a Jobbik nemrég uniós zászlót égetett, Gyöngyösi pedig listázni akart a Parlamentben. Ma pedig az MSZP és a DK „szövetségese” a Jobbik Orbán szerint. „Ezek után a hitelességről szóló kérdése komolyan vehető?” – kérdezett vissza Orbán.

Gyöngyösi viszontválaszában azt mondta, a hitelminősítők jelentése szerint korrupciós indexeket kellene Orbánnak olvasnia. Orbán erre azt felelte, listákat válogatva olvas, de kezébe került egy olyan nemrég, miszerint Gyöngyösi a világ 7. legantiszemitább embere. Majd idézte Szabó Tímea egy korábbi nyilatkozatát, miszerint soha nem működne együtt Gyöngyösivel és a Jobbikkal.

Mindkettejüknek gratulálok – zárta Orbán.

Harangozó Tamás (MSZP) „ezt így hogy?” címmel kérdezett Orbántól, NATO-ügyben, illetve a NATO, Magyarország és Oroszország viszonyáról, Orbán Putyinhoz fűződő viszonyáról. A kormányfő azt mondta, amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. „A szocialista oldal vádolja a polgári oldalt?” – tette fel a kérdést Orbán. A konkrétumokról azt mondta, Magyarország nem „csúszik át” sehová, az EU és a NATO tagja. Viszontválaszában az MSZP politikusa azt mondta, Orbán volt KISZ-titkár, Orbán nem, „ezt ne erőltesse” – üzente Orbánnak Harangozó. Válaszolt Orbán, ténybeli tévedéseket, hazugságokat emlegetett.

Ezzel véget ért az azonnali kérdések órája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak