szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áprilisban tárgyalják meg a felek az együttműködés részleteit, a CEU egyébként garanciákra vár a kormánytól.

Levelet írt Orbán Viktor a bajor miniszterelnöknek, hogy nem fogja akadályozni a CEU és a bajor Müncheni Műszaki Egyetem együttműködését. A hvg.hu megtudta a bajor egyetemtől, hogy a CEU rektora és döntéshozó szerve április 11-én találkozik a bajor egyetem rektorával és döntéshozó szervével az együttműködés mikéntjéről tárgyaljon.

Az, hogy a CEU Budapesten maradhasson, Manfred Weber európai néppárti (EPP) csúcsjelölt egyik feltétele volt, ezekhez kötötte a Fidesz EPP-tagságának megmaradását. Az EPP szerdán dönt arról, sorai között maradhat-e a Fidesz, a legvalószínűbbnek most a párttagság felfüggesztése tűnik. A bajor egyetem és a BMW bevonását a CEU Budapesten tartásába Weber hozta ötletként. A konstrukció részletei nem ismertek, de a CEU-törvény szerint az EU-s egyetemekre nem vonatkoznak az előírások, márpedig a bajor egyetem az, így ha valamilyen módon ő lenne a diplomák kibocsátója, mentesülne a CEU a lex CEU alól. Azaz gyakorlatilag egy kiskaput használnának ki a felek. A CEU akkor azt mondta, üdvözli az ötletet, de erős garanciákat követel a kormánytól, és ezt most megismételték a Népszavának nyilatkozva.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

A koronavírus miatt késik a Ferrari legfrissebb hiperautója

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip