Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

V. Naszályi Márta írta erről a Facebookon, azt egyelőre nem sikerült kiderítenie, hogy miért vágták ki a fákat.

Kivágtak hét idős fát a Tabánban – írta Facebook-oldalán a párbeszédes politikus, V. Naszályi Márta.

A politikus azt írta, a teniszpályáknál a japánakácokat vágták ki, ő pedig rákérdezett a kerületi önkormányzat városüzemeltetési irodavezetőjénél, aki nem tudott a dologról, a hivatalhoz fakivágási kérelem vagy veszélyelhárítás bejelentés nem érkezett.

"A Főkertnél annyit tudnak, hogy a fasorfenntartók végezték a munkát, de nem egyértelmű, hogy a tavaszi faápolási munkálatok keretében vagy a Budapest Sportfőváros rendezvényeihez kapcsolódva" – írta.

V. Naszályi hozzáteszi, a fővárosi közgyűlés elé került Budapest Sportfőváros programterv szerint a rendezvényhelyszínek között nem szerepel a Tabán, de a Főkert munkatársaitól kapott információi szerint kerül ide is esemény, és ezzel kapcsolatban elindult egy tervezési folyamat, bár részleteket még nem lehet tudni.

"A helyszínen már csak a kivágott fákat láttam. A tönkökből nyilván nem lehet hitelesen megállapítani egy fa korábbi egészségi állapotát, de a 7 fából 3 tönkje látszik csupán korhadtnak. A földön heverő törzsek, ágak és gallyak többségükben nem igazolták, hogy itt balesetveszélyes fákat vágtak volna ki. A közelben körülnézve láttam olyan fákat, amelyek jóval betegebbnek tűnnek, mint a földön heverő maradványok – mégse vágták ki őket" – írta a politikus hozzátéve, hogy más faápolási munka nyomát viszont nem látta, és annak sincs nyoma, hogy az elöregedő faállományt elkezdték volna pótolni.

"Az I. kerületben fát kivágni kizárólag érvényes fakivágási engedély birtokában lehet. Ez alól csak akkor van kivétel, ha az adott fa közvetlen élet- és balesetveszélyt jelent. Ilyenkor a Főkert szakemberei kivághatják a fát. Ezt a veszélyelhárítást utána azonnal be kell jelenteni a kerületi jegyzőnek. A helyszínen én úgy láttam, hogy a maradványok nem igazolják, hogy közvetlen veszélyelhárításra lett volna szükség, tehát fakivágási engedélyt kellett volna kérni, de ez nem történt meg" – írta.

V. Naszályi levélben fordult a Főkert Zrt.-hez és a kerületi jegyzőhöz, hogy megtudja, mi is történt pontosan.

Hozzászólások