szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar miniszterelnököt magyar idő szerint este nyolc órakor a Fehér Házban várta Donald Trump. A találkozót körülbelül 45 percesre tervezték, mi pedig ebben a cikkben igyekszünk minél gyorsabban minél több információt közölni róla.

A Magyar Honvédség Dassault Falcon repülője magyar idő szerint 16.15-kor szállt le a Washington Dulles nemzetközi reptérre, fedélzetén Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kormányfőnek a hosszú út után nem sok ideje lesz pihenni, hiszen a hivatalos program szerint már este nyolckor jelenése van a Fehér Házban, ahol mindennel együtt körülbelül egy órát tartózkodik majd.

Itt a kézfogó:

Orbán Viktor kicsit késve, 20:11 órakor érkezett meg a Fehér Ház elé, ahol személyesen az elnök fogadta. Rövid kézfogás és a fotósok üdvözlése után a két politikus belépett az épületbe, egy fotós és egy videós követte őket.

A magyar miniszterelnök a kézfogásra egyedül érkezett, legalábbis az ajtón senki más nem lépett be vele együtt. Orbánt nem kísérte el felesége, Lévai Anikó sem. Az M1 információi szerint Orbán Viktor érkezés után először a vendégkönyvbe írt, majd elkezdék a negyed órásra tervezett négyszemközti megbeszélést az elnökkel.

Orbán érkezése után nem sokkal tehát a két vezető máris a sajtó munkatársainak nyilatkozott az első megbeszélésekről.

„Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat” – udvarolt Trump a magyar miniszterelnöknek, majd megjegyezte, hogy nagyon jó a kapcsolat a két ország között. „Magyarország a NATO büszke tagja, kicsit megismertük egymást, beszélünk majd a kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni” – tette hozzá Trump, aki szerint Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel, és tisztelik az emberek.

©

Ezután Orbán Viktor következett, de nem úgy, ahogy sokan várták. A magyar kormányfő ugyanis előbb engedélyt kért, hogy ő is mondhasson néhány szót.

„Én is szólhatok pár szót?” – kérdezte, majd elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez.

„Örülök, hogy ismét itt lehetek, és megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt voltam” – tette hozzá Orbán, igaz, egy évet tévedett, hiszen 1998-ben járt utoljára itt. Említette azt is, hogy támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

Trump itt közbevágott, és ő is elismerte a „nagyszerű munkát”, amit a magyarok a keresztény közösségek védelmében tettek.

Kína volt a lényeg

Az újságírók mégsem Orbánról, hanem Kínáról kérdezték Trumpot, aki hosszú perceken át válaszolt a két ország kereskedelmi kapcsolatairól. Az amerikai elnök azt is megerősítette, hogy a G20-ak találkozóján tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is.

A magyar miniszterelnök politikájáról szóló kérdésre annyit válaszolt, hogy az emberek tisztelik Orbánt, aki sok jó dolgot tett az emberekért és a bevándorlás tekintetében is. Trump szerint ugyanis Európa problémái éppen abból fakadnak, hogy máshogy áll a migrációhoz, mint Orbán.

©

A magyar kormányfő annyit tett hozzá: a magyar kormányzat arra alapul, hogy az emberekért és az emberek által dolgozik. „2011-ben fogadtuk el az alkotmányt, ami jól működik” – emlékeztette az újságírókat Orbán.

Trump megjegyezte, hogy Magyarország a NATO nagyon jó tagja, és arra kérte a tudósítókat, hogy a vendégétől is kérdezzenek, ne csak őt faggassák.

Ami biztos, hogy a Twittert előszeretettel használó Trump egyelőre nem említette Orbánt a közösségi oldalán, az utolsó bejegyzése Kínáról szól.

Az amerikai elnök egyébként Orbán után a ramadánozó muszlimoknak rendezett iftár-vacsorán vesz részt. Igaz, maga Orbán nem sokkal az indulás előtt Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját fogadta a Karmelita kolostorban.

Alig telt el néhány perc a sajtótájékoztató után, az első reakciók már meg is érkeztek, az egyik Gyurcsány Ferenc volt kormányfőtől, aki azt írta, az önszeretet és az önimádat röpke találkozása volt a mai Trump-Orbán csúcs. "A világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze."

Bár a washingtoni találkozó Donald Trump számára csak egy a mindennapos megbeszélésekből, azt senki nem mondaná, hogy nincs jelentősége – eltúlozni azonban nem kell a fontosságát.

Az amerikai adminisztráció az elmúlt hónapokban látványosan a közép-európai országok felé fordult, ennek volt köszönhető Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti, pozsonyi és varsói látogatása, és Trump is ezért fogadja futószalagon a térségbeli országok vezetőit. Közülük utolsó a sorban Orbán Viktor, előtte május 3-án Peter Pellegrini kapott egy órát az Ovális Irodában. (A lengyel kormányfő előbb kapott meghívást, de ő végül csak később látogat Washingtonba.)

A találkozóról a Fehér Ház is megemlékezett facebook-odalán:

Csak semmi bizalmaskodás

Amerikai kormányzati források a CNN hírtelevíziónak megemlítették, Trumpot több tanácsadója is arra figyelmeztette, hogy ne tűnjön túl bizalmaskodónak Orbánnal, mert a meleg fogadtatás hátráltatná a kormányzati törekvéseket, hogy tisztes távolságban tartsák maguktól a magyar miniszterelnököt.

Orbán fogadása azonban nem jelenti azt, hogy Washington ne lenne tisztában a magyarországi jogállamiság problémáival.

„Biztosíthatom, hogy ezeket az ügyeket mind megtárgyaltuk a magyar féllel” – mondta az újságírónak egy magas rangú kormányzati forrás. „A hétfői találkozó célja, hogy erősítse a köteléket két NATO-szövetséges között, és nem feltétlenül az, hogy minden bilaterális kérdést megvitassanak – az elmúlt két évben amúgy is folyamatosan ezt tesszük” – mondta egy illetékes az amerikai hírügynökségnek.

A Fehér Ház előzetes közleményéből már kiderült, hogy a két politikus kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosít majd. Ahogy azt már korábban megírtuk, ez annyit jelent, hogy Orbán Viktor minden bizonnyal honvédelmi beszerzéseket ajánl fel, Trump pedig mindenképpen felveti majd az orosz és a kínai befolyást, különös tekintettel a Huawei magyarországi jelenlétére, ami Pompeo tárgyalásain is felmerült.

Orbánnal egy napon fogadták az amerikai külügyben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert és Kész Zoltánt, volt veszprémi független országgyűlési képviselőt, ami azt jelzi, hogy Washington figyelemmel kíséri a magyar jogállamiságot, Trump viszont nem valószínű, hogy ezeket felhozza majd a beszélgetésen.

Márki-Zay szerint a találkozón „szóba került Magyarország NATO-tagsága, a magyar-orosz kapcsolatok. Kész Zoltánnal együtt aggodalmukat fejezték ki az orosz kémbank és a növekvő orosz befolyás miatt. Márki-Zay megerősítette, hogy

Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak

A látogatás ellen szenátorok és képviselők is levélben tiltakoztak, sőt azt is kérték Trumptól, hogy halassza el a találkozót egészen addig, amíg Orbán „vissza nem tér a demokrácia ösvényére”.

 

A Trump–Orbán-találkozó tétjéről, a lehetséges megállapodásokról és vitás kérdésekről itt olvashatnak további részleteket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Megszólalt a pizzafutár, aki robogójával állított meg egy ámokfutót a Bajcsy-Zsilinszky úton

Megszólalt a pizzafutár, aki robogójával állított meg egy ámokfutót a Bajcsy-Zsilinszky úton

Mit tanulhat egy magyar kisvállalkozó a koronavírusból?

Mit tanulhat egy magyar kisvállalkozó a koronavírusból?

Orbán Viktor: Kásler ösztönének köszönhető a sikeres védekezés, megtartjuk

Orbán Viktor: Kásler ösztönének köszönhető a sikeres védekezés, megtartjuk