Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Kúria szerint nem sértett választási alapelvet Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárának a Czeglédy-ügyben az NVB tagjaihoz írott levele.

Egy hete Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szólította meg Rádi Pétert, az NVB elnökét. A kormánypárti politikus azt írta: a tárca "mély megdöbbenéssel" értesült arról, hogy az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének a mentelmi jogát. Völner Pál jelezte, Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot.

Az államtitkár akkor felszólította az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban. Völner levele miatt Czeglédy Csaba nyújtott be kifogást az NVB-hez. Az NVB 9:7 arányban meghozott döntésében megállapította,

hogy az államtitkár levele megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A Kúria szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében rögzítette: nem minősül választási kampánynak az állami szerv jogszabályban meghatározott feladata során végzett tevékenysége.

Miután Czeglédy Csaba az Európai Parlament tagjainak választásán a Demokratikus Koalíció által állított lista 36. helyén szerepel, őt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 22-én jelöltként jogerősen nyilvántartásba vette. Erre tekintettel a Szegedi Törvényszék a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta. Az NVB május 7-i határozatával az EP-képviselőjelölt mentelmi jogát az érintett büntetőügyben fenntartotta, majd jelezte: Völner Pál közleménye megsértette a választási törvényben foglalt, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az IM a döntéssel szemben a Kúriához fordult, a támadott határozat megváltoztatását és a kifogás teljes körű elutasítását kérte. A Kúria megállapította, hogy téves jogértelmezésen alapul az NVB felülvizsgálati kérelemmel támadott határozatának a választási kifogásnak helyt adó rendelkezése. Ennek nyomán a Kúria az NVB határozatát megváltoztatta és a Czeglédy Csaba által beterjesztett kifogást teljes körűen elutasította - olvasható a közleményben.

Hozzászólások