Kigyulladt a békéscsabai nagy malom épülete – fotók

Kigyulladt a békéscsabai nagy malom épülete – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tűzoltók nagy erőkkel vonulnak a helyszínre.

Kigyulladt Békéscsabán, a Gőzmalom téren álló nagy egykori gőzmalom, az úgynevezett István Malom épülete kedden délután. Az MTI információi szerint a tűzesetet néhány perccel 17 óra után észlelte egy járókelő, aki értesítette a katasztrófavédelmet.

©

A helyszínre a katasztrófavédelem oldala szerint a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat is riasztották.

Sérültekről nincs információ, a környéket a rendőrség lezárta.

Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat, de a Békéscsaba napjainkban Facebook-csoportba feltöltött fotók szerint robbanás is történhetett az épületben, a lángok pedig gyorsan terjednek, ráadásul a malomépület mögött található a kórház is.

©
©

A tűzoltók később azt közölték, hogy este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet, és az épület mind a hat szintjének födémszerkezete is beszakadt. Az esti órákban az épület két oldala felől próbálják megfékezni a lángokat a tűzoltók. 

©

Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője este háromnegyed 8 körül a hvg.hu-nak azt mondta, az épület belsejében még mindig ég a tűz,

a szomszédos kórházra viszont nem terjedtek át a lángok,

a tűzoltók ezt meg is próbálják megakadályozni, hűtik az épületek tetejét.

A malom főépületén kívül viszont a forró pernye miatt egy volt kiszolgáló épületének teteje is tüzet fogott, a tűzoltók már ennek oltásán is dolgoztak.

©

Gombos Erik közölte azt is, hogy

a tűz okának megállapítására tűzvizsgálai eljárást fognak lefolytatni.

©

A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért a tűzeset környékén, és sérültekről sincs információ.

Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.

A Körös Hírcentrum és a Behir.hu is élőben jelentkezett a helyszínről:

Drónról pedig így nézett ki a malomtűz:

Egy békéscsabai épületekkel foglalkozó oldalon azt írták, a gőzmalmot Pain Antal hamburgi gépész építette, eredetileg kétemeletesként 1851-ben, de végül több átalakítás után 1853-ban állították csak üzembe. 1860-ban a malom Epstein Lipót, Simon, Móric és Lajos tulajdonába került, majd 1865-ben a városnak ajánlották fel megvételre, de helyette Deutsch Bernát pesti kereskedő vette bérbe. Miután 1871-ben Csaba vasúti csomópont lett, felfutott a malomipara is, végül Rosenthal Márton gyulai szappanosmester vette meg 1872-ben a négyköves malmot, amit a következő évtizedekben ki is bővített, újabb emeleteket építtetett rá, ezzel az Első Békéscsabai Gőzmalom néven működő malom Magyarország második legnagyobb malma lett.

1915 márciusában a koptatóban keletkezett lisztpor robbanása következtében a malomépület kigyulladt, és a bal oldali szárny a közel két hétig tartó tűzben teljesen leégett. A szerencsétlenség után viszont újjáépítették az épületet, és már a következő évben újrakezdte a termelést.

A malom telkén 1925-ben épült fel a ma is álló ötemeletes lisztraktár és a gabonasiló, a malomba pedig egy vasúti síneket is bevezettek. 1936 júliusában az Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. beolvadt a Borsod-Miskolci és Debreceni István Gőzmalom Részvénytársaságba. Az egyesülés után a cég az "Első Békéscsabai Rosenthal és Borsod-Miskolc—Debreceni István Gőzmalmok Rt." nevet vette fel.

A világháború után a malmot államosították, bővítették és fejlesztették, az üzem ekkor vette fel az István malom nevet. A malom 1961-ben tért át a villamos meghajtásra.

A rendszerváltás után a megyei gabonaipari vállalatok önállóvá váltak, a Békés Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Rt., röviden Békési Gabona Rt.-t végül az Állami Vagyonügynökség külföldi befektetőknek értékesítette, jogutódját, az Agrimill Kereskedelmi Rt.-t egy angol befektetőcsoport vásárolta meg.

A malmot 2004 nyarán a Szabolcs Gabona Holding Rt. vette bérbe két évre, majd 2005 áprilisában leállították az őrlést, a cég ugyanis más városokban korszerűbb malmokkal rendelkezett.

Az elmúlt években felmerült, hogy az épületet gyógyszállóként, apartmanházként, illetve egészségplázaként hasznosítják újra, de a beruházás nem valósult meg.

Az épület helyi védelem alatt állt.

Hozzászólások