Megbízhatatlan, de mértékadó portál az Origo – legalábbis a középszintű érettségi megoldása szerint

Megbízhatatlan, de mértékadó portál az Origo – legalábbis a középszintű érettségi megoldása szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A helyes válasz indoklása elég érdekes az Oktatási Hivatal részéről.

Egy olvasó küldte el a 444.hu-nak az idei mozgóképkultúra és médiaismeret középszintű érettségi javítási útmutatóját, amit az azt készítő Oktatási Hivatal honlapjára tettek ki, és egy igazán figyelemreméltó megoldás is szerepelt benne, az egyik kérdésnél.

Az írásbeli mozgókép- és média érettségi egyik feladatában a diákoknak négy weboldal címlapjáról mutattak egy-egy képet. Az érettségizőknek ezek alapján egyrészt azonosítaniuk kellett három olyan eszközt, amivel az adott oldalak maximalizálni próbálják a kattintások számát, másrészt meg kellett állapítaniuk, hogy melyikük sorolható be a mértékadó, melyik az ál- és melyik a megbízhatatlan vagy torzító hírportálok csoportjába.

©

Az OH szakemberei először is közlik, hogy a helyes válasz az Origo és a 24.hu esetében a "mértékadó", mivel "a hírrel kapcsolatos alapvető elvárásoknak megfelelnek".

Ezt követően jön az igazi meglepetés, amiért szintén jár a pont a vizsgázónak: „Amennyiben a vizsgázó az Origót a megbízhatatlan hírportálok közé sorolja, és válaszát azzal indokolja, hogy a tulajdonosi kör erős befolyása miatt a portál ma már nem tekinthető mértékadónak, a válasz elfogadható."

A megoldókulcs, a teljes indoklással itt olvasható.

Hozzászólások