szerző:
Tetszett a cikk?

„Ez közel van a csodához.” Az EP-választást értékelte a magyar miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában, de előtte röviden szólt a dunai hajóbalesetről is.

A rádióinterjút Orbán Viktor a dunai hajóbalesettel kezdte. „Megrázza az embert az ilyesmi.” A jelentésekben azt látta, az utasoknak szinte semmi esélyük nem volt a túlélésre. Mindenkinek kifejezte a részvétét, együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak.

Pontosan akarjuk tudni, mi történt, és miért történt.

Az EP-választásról azt mondta: „nagyon büszkék vagyunk az emberek támogatottságára”, szerinte sokat kell keresni a térképen, hogy máshol hasonló mértékű támogatottságra találjanak.

Ez közel van a csodához. A titkos reményem az volt, minden második ember minket fog támogatni – értékelt Orbán.

Ígérte, jól fognak sáfárkodni ezzel a támogatottsággal. Szerinte koncentrálni kell az Európai Parlamentre, ahol frakciók szűnnek majd meg, olvadnak egybe. De ő inkább az Európai Tanácsra, az állam- és kormányfők testületére fókuszál. Néhány kormányt elsöpört Európában a választást, jegyezte meg, majd hozzátette, szerinte a Brüsszel által és Soros György által leginkább támadott országok, kormányok szerepeltek a legjobban az EP-választáson.

A tiszteletet megkapta Magyarország a nekem átadott gratulációk formájában – magyarázta. „A magyar emberek kikövetelték magunka a tiszteletet, és meg is kapták.”

Kedden Orbán már Brüsszelbe utazott, ahol megkezdődött a casting az európai vezető helyekre, Orbán erről azt mondta, a csúcsjelöltek (Weber és Timmermans elsősorban) nem automatikus esélyesei a bizottsági elnöki tisztségre. „Semmilyen automatizmus nincs. Félretettük őket.”

Öreg róka vagyok a brüsszeli dzsungelben. Vagy erdőben – folytatta.

Ő olyan embert fog támogatni EB-elnöknek, aki a keresztény kultúra támogatója és megvédője, bevándorlásellenes, de neveket nem mondott, a V4-ek pedig egységesek ebben a kérdésben a kormányfő szerint. „Kezet adtunk egymásnak néhány személyi kérdésben.” A munkája szellemileg kiemelkedő részének nevezte, hogy összeállítsa az európai vezetőkkel, milyen irányvonalat vesz a közösség. Saját és pártja jövőjéről azt mondta: a Néppárthoz számolva a Fideszt is, nincs többség akkor sem, ha a Néppárt összeáll a szocialistákkal, kezdett okfejtésbe Orbán, szerinte jelenleg az Európai Néppárt tagja a Fidesz, ha a „magyar emberek érdekének megfelel, maradunk”.

A magyar ellenzékről és arról a légből kapott pletykáról, hogy a DK és az MSZP tárgyal az összefogásról, egyesülésről, azt mondta:

Gratulálok az ellenzéki pártok eredményéhez. Jól van ez így – kommentálta.

Azt mondta – Gyurcsányra utalva –, olyan erők kaptak nagyobb támogatottságot, akikkel „sokat birkózott” már korábban, de nevet nem mondta, ez a politikai csoport „tönkretette korábban az országot”. De így döntöttek az ellenzéki szavazók, legyen ez az ő dolguk – mondta.

A gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta, a magyar növekedés egy lassuló európai gazdaságban történik, ezért volt erre szükség. „Mi jó bőrben vagyunk.” Ráadásul Orbán szerint Brüsszelben rossz döntések születnek a magyar gazdaságra nézve, ami tovább indokolta ezt a tervet. Az elmúlt 2-3 hónap kizsigerelte, vallotta be, ugyanis a kampány mellett hozták össze a gazdasági akciótervet, majd arról beszélt, a magyar kis- és középvállalkozások támogatása az egyik fókusza a kormány tervének; adócsökkentés, adókedvezmény, különböző támogatások. „A magyar gazdaság legyen magyar gazdaság.”

Kiadnak egy korábbiaknál magasabb hozamú állampapírt, az állampapír pluszt, erről a kormányfő azt mondta, az embereknél most van pénz, keresik a megtakarítási lehetőséget. „A pénzük itt biztonságban lesz.” Ehhez Orbán bevallása szerint „egy elég komoly reklámkampány” jön.

Elbírja a magyar költségvetés ezeket az engedményeket? Ez volt a műsorvezető végső kérdése.

Ez egy jó kérdés.

De a magyar az adócsökkentés kormánya, ha jól csinálják, hosszú távon a költségvetés több bevételhez jut, akkor is, ha van 1-2 nehezebb év. „Most a magyar gazdaságban bízhatnak az emberek. Néhányszor csináltuk már jól, miért ne csinálhatnánk most is?”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Ötven nappal hosszabb a nyár, mint a hetvenes években

Odaveszett a fagy miatt a kajszitermés nagy része

Odaveszett a fagy miatt a kajszitermés nagy része