szerző:
hvg.hu

Hétoldalas jelentésben sorolta fel a magyar hatóságok hiányosságait a gyerekek szexuális kizsákmányolása és bántalmazása ellen létrehozott Lanzarote Bizottság.

Még mindig nagy a kockázata annak, hogy szexuálisan kizsákmányolják a menedékkérő kiskorúakat a magyar tranzitzónákban – áll az Európa Tanács jelentésében.

A Lanzarote Bizottság – amely a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgálja a strasbourgi székhelyű szervezeten belül – elítélte Magyarországot, amiért nem előzi meg elég hatékonyan a szerb-magyar határon befogadóközpontokban tartózkodó, felnőtt kísérő nélkül érkezett bevándorló és menedékkérő gyermekek szexuális kizsákmányolását és bántalmazását.

A Bizottság szakértői 2017. július 5-7. között, a magyar kormány meghívására jártak hazánkban. Ellátogattak a röszkei és tompai tranzitzónákba, valamint kétoldalú találkozókra is sor került. Mostani jelentésük nemcsak a két évvel ezelőtti találkozó alapján készült, belefoglalták a magyar kormány idén áprilisban elküldött kiegészítő információit is, amelyeket a nemzetközi szervezet kért be.

Bár a bizottság külön megköszöni a magyar hatóságok együttműködését, és azt is elismeri, hogy sok területen javulás tapasztalható, a jelentés még így is számos hiányosságot sorol fel.

©

A szakértők alapvető problémának nevezik, hogy 2017. március 29-e óta a kísérő nélküli, 14 és 18 év közötti fiataloknak is a tranzitzónában kell maradniuk az eljárás végéig, pedig korábban nyílt létesítményekbe küldték őket. Hasonlóan járnak el a gyermekes családokkal is. A Lanzarote Bizottság szerint a 14 és 18 év közöttiek nem felnőttek, hanem gyermekek, akiket hasonló védelem illet. A dokumentum azt is megjegyzi, hogy tavaly január óta mindössze 45 kísérő nélküli gyermek nyújtott be menedékkérelmet (idén ebből egy).

A jelentés három pontban foglalja össze, mit tart különösen aggasztónak.

  1. A menedékügyi eljárás keretében nem minden 18 év alattit tekintenek gyereknek, ezért még mindig létezik az életkor szerinti diszkrimináció, valamint nem biztosított a szexuális kizsákmányolás és bántalmazás elleni védelem.
  2. A magyar hatóságok nem szüntették meg azt a gyakorlatot, hogy a gyerekeket a tranzitzónákban, kerítés mögött elhelyezett konténerekben tartják.
  3. A 14 és 18 év közöttieket – különösen a lányokat – nem a meglévő magyar gyermekvédelmi rendszerben, vagyis nyitott intézményekben helyezik el, hogy megelőzzék az esetleg szexuális bántalmazást. A válaszok ellenére még mindig aggódnak a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása miatt, mert nem találják biztosítottnak a gyerekek elhelyezését.

A jelentés a pozitívumok között említi, hogy a személyzet több képzésen is részt vett, a tranzitzónákban javultak a körülmények és látogatásuk óta az orvosok mindig a szülők, vagy ha ők nincsenek, akkor egy nővér vagy ápoló jelenlétében vizsgálják meg a gyerekeket.

©

Kevés az orvos, rossz a tolmács

A magyar hatóságok ugyanakkor nem intézkedtek a következő esetekben:

  1. Még mindig nem működnek együtt a szerb hatóságokkal, hogy kezeljék a tranzitzónába váró menedékkérők várólistáját. Emiatt attól félnek, hogy a kerítésnél várakozó gyermekeket kihasználhatják szexuálisan.
  2. Továbbra is visszatoloncolják a gyerekeket a határon, pedig a Magyarország területén tartózkodó kiskorúakat azonnal az illetékes gyermekvédelmi hatóságokhoz kellene irányítani.
  3. Nem változott a kormeghatározási eljárás, amit még mindig katonai orvosok végeznek. A bizottság szerint azonban az ő tudásukat és hozzáértésüket „nem sikerült bizonyítani”. Véleményük szerint a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kellene, hogy a 18 év alattiakat még véletlenül se sorolják nagykorúnak, és ne kerüljenek egy helyre 18 év feletti, egyedülálló férfiakkal.
  4. Csak azok a 14 és 18 év közötti fiatalok kapnak hivatalos gyámot, akik megkapták a menekültstátuszt vagy ideiglenes védelemre jogosultak. Akik még a tranzitzónában vannak, azoknak csak ideiglenes gyám jár, akitől kevesebb védelmet kapnak. Ezt a jelentés készítői azért sem értik, mert az elmúlt két évben alig érkezett kiskorú.
  5. A nyelvi korlátok is nehézséget jelentenek, nincs megfelelő tolmácsolás, főleg az orvosi vizsgálatok, a pszichológiai terápia, vagy a szociális munkásokkal és gyámokkal való találkozás alkalmával. Magyarul ugyan már tanulhatnak a tranzitzónák közösségi termeiben, de a hatóságok nem tudtak részletes adatokat szolgáltatni arról, hogy ezeken hányan vesznek részt. Ráadásul az órák nem is megfelelő színvonalúak, a gyerekek csak egy-két szót tanulnak meg magyarul.
  6. Nincs elég írásos információ, ami segítené az érintetteket abban, hogy felhívja a figyelmüket a szexuális bántalmazás veszélyeire, se poszterek, se információs füzetek nem léteznek a témában a gyerekek lakóhelyén.
©

Se légkondicionálás, se információ

A jelentés szerint a körülményekkel is akadnak még problémák, például a közös helyiségekben ugyan van már légkondicionálás, de a fémkonténerekben, ahol a gyerekek alszanak és a napjuk nagy részét töltik, nyáron a ventilátorok ellenére is rettentően meleg van. Az internetes hozzáférés rossz, nincsenek közösségi telefonok és számítógépek, ami azt jelenti, hogy a mobiltelefonnal nem rendelkező gyerekeknek semmilyen információjuk nincs a kinti világról. Többen panaszkodtak arra is, hogy nem megfelelő az étel minősége és a mennyisége.

Mindenképpen pozitív előrelépésnek értékelik, hogy már pszichológus és pszichiáter is van a tranzitzónákban, de aggasztónak nevezik, hogy csak hetente néhány órát vannak jelen, és a nyelvi korlátok miatt nehézkes velük a kommunikáció.

A hozzáférés a telefonos segélyvonalakhoz korlátozott, hiszen nincs nyilvános telefon, ráadásul a gyerekek vonakodnak a szociális munkások segítségét kérni, főleg, ha a problémájukat éppen ők jelentik. Ráadásul a telefonos segélyszolgálatok munkatársait csak magyarul vagy angolul tudják elérni, ami nem elég ahhoz, ha személyes problémákat, akár szexuális erőszakot akarnak nekik jelenteni. Ugyanakkor a bizottság örömmel jegyzi meg, hogy már több nyelven is ki vannak plakátolva a segélyszolgálatok telefonszámai.

Összefoglalójában a Lanzarote Bizottság megjegyzi, hogy bár vannak előrelépések, de a menedékkérő gyermekek szexuális kizsákmányolása és bántalmazása ellen tett lépések nem elégségesek. Éppen ezért a kockázat a két évvel ezelőtti látogatásukhoz képest nem csökkent. A bizottság arra kéri a magyar hatóságokat, hogy teljesítsék a korábbi ajánlásaikat, ha pedig szükséges, ehhez technikai segítséget is nyújtanak.

Magyarország 2015 augusztusában iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott lanzarotei egyezményt, amely egyenlő védelmet kíván nyújtani a gyermekeknek, a részt vevő európai országoknak pedig közös követelményrendszert és meghatározásokat vezet be.

A jelentés teljes szövege (angolul) erre a linkre kattintva elérhető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A strasbourgi bíróság előtt a magyar tranzitzóna ügye

Szerda délelőtt nyilvános meghallgatást tartott az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar tranzitzónás fogvatartás ügyében. A pert még 2015 őszén kezdeményezték a Magyar Helsinki Bizottság menedékkérő ügyfelei.

Gergely Márton Itthon

Orbán öngólja: a tranzitzóna óta nő a menekültek száma, és meg sem állítható

A tény, hogy Magyarország 1300 embernek oltalmazotti státuszt biztosított 2017-ben annyira forradalmi, mint az állítás, hogy a Föld gömbölyű. Attól válik politikummá, hogy Orbán eddig a szemünkbe nézve állította: lapos. Rosszabb hír számára, hogy az általa kialakított rendszernek a következménye, hogy 2018-ban is kénytelenek lesznek a hatóságok a tavalyihoz hasonló nagyságrendben menekülteket oltalomra méltóként elismerni. És mindez épp az Orbán Viktor által megálmodott tranzitzóna miatt van.

Tippjáték 1/10: mikori ez a HVG-címlap?

Tippjáték 1/10: mikori ez a HVG-címlap?

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

A „vérfertőző femme fatale”, aki nem szabadult az ellenfelei propagandájától

A „vérfertőző femme fatale”, aki nem szabadult az ellenfelei propagandájától

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Két év felfüggesztettet kapott egy volt fideszes önkormányzati képviselő

Két év felfüggesztettet kapott egy volt fideszes önkormányzati képviselő

Tízből kilenc magyar nem biztos abban, hogy nyugdíjasként lesz pénze az egészségére

Tízből kilenc magyar nem biztos abban, hogy nyugdíjasként lesz pénze az egészségére