szerző:
hvg.hu

Sajtótájékoztatót tartott a Hableány-tragédiáról a rendőrség. A hatóság még nem kapta meg a szakértői szakvéleményeket. A Hableány szemléje 26 órán át tartott. A három még hiányzó áldozatot addig keresik, amíg reális esély van a megtalálásukra. A jelenleg is zajló keresési művelet a BRFK történetének eddigi legnagyobbja a Dunán.

Így közvetítettük a monstre sajtótájékoztatót:

Először a rendőrség elmondta az események kronológiájátt: a baleset május 29-én történt, a rendőrség már a bejelentés előtt értesült a balesetről. Perceken belül megjelentek a rendőrségi egységek a helyszínen. A kiérkezéskor megindult a mentés, és máig tart.

A balesetet okozó Viking Sigynt megvizsgálták, annak kapitányától mintát vettek: alkoholt nem fogyasztott, drogfogyasztás gyanúja sem merült fel. A hajó szemléje több mint 8 órát tartott, több mint 5000 fotót készítettek, és lefoglalták a teljes hajózási digitális adatállományt, több mint 2 terrabájtnyi információt. A szemlét szakértők segítették.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A Viking kapitányát, a 64 éves ukrán állampolgárt kihallgatták, majd őrizetbe vették halálos vízi szerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A bíróság a férfi bűnügyi felügyeletét rendelte el. 60 fős nyomozócsoport alakult, amely kizárólag ezzel az üggyel foglalkozott és foglalkozik, mind tapasztalt rendőrök, rendészeti szakemberek, bűnügyi technikusok is.

A rendőrség együttműködést kezdeményzett a Duna-menti társhatóságokkal és a holland rendőrséggel is. A rendőrség sorolja, hányféle szakértőt vont be: informatikai, hajózási, hidrológiai, nautikai, műszaki, igazságügyi és orvosszakértőt, szemészt, közlekedési pszichológust, pályaalkalmassági szakértőt. Az orvosszakértő szakvéleménye még nem készült el.

Ezek a vizsgálatok időigényesek, hangzott el, nagy felelőséggel kell elkészüljenek, még nem tudni, mikor készülnek el teljes körűen.

A rendőrség eddig 78 embert hallgatott ki tanúként, összesen 3000 lap irat keletkezett, ami 4500-5000 oldalt jelent.  

©

Június 10-én a rendőrség újabb szemlét hajtott végre a Viking Sigynen. Az első szemlén teljes értékű munkát végzett a rendőrség, amely megfelelt az előírásoknak, rögzítették a nyomokat és a vízvonal feletti sérüléseket. A Viking jogszerűen távozott, elengedése szakszerű volt. Az új szemlére a bizonyítás miatt volt szükség, "a második szemle megerősítette az első szemlét", ennél többet később sem mondott a rendőrségi szóvivő.

A Hableány szemléjére június 11-én került sor, kiemelésének napján. Ezen a szemlén is nagy számban voltak jelen szakértők, és az Ügyészség képviselője is jelen volt. Ahogy a szóvivő fogalmazott, 3D-s szemlét hajtottak végre, 9 gigabájtnyi fotó lett ennek eredménye, és az összes sérülést rögzítették. A rendőrség lefoglalta a kommunikációs és adatrögzítő berendezéseket a hajón. A szemle mintegy 26 órán át tartott. Két köbméter színtiszta gázolajat kellett a hajóból eltávolítani. Egy embert hallgattak ki gyanúsítottként, a baleset után egy nappal, a Viking kapitányát - vele szemben áll fenn megalapozott gyanú, ez azt jelenti, hogy a Hableány kapitányával szemben jelenleg nem.

A balesetet követő, megindult keresés most is tart, a vízirendőrség és a TEK emberei közösen dolgoznak. A keresés a Duna 235 km-es szakaszán zajlik, a Budapestről a déli határig terjedő szakaszon, nemcsak a vízen, hanem az ártéren, hullámtéren is. Segítenek a légifelderítők drónokkal, légi eszközökkel. Jelenleg három személyt keresnek, a keresést addig folytatják, amíg reális esély van az áldozatok megtalálására. A rendőrség kiemeli a részt vevő szervek, társszervek példaértékű együttműködését.

A Hableányt a csepeli szabadkikötő után Újpestre vitték, a rendőrség lefoglalta. Ezzel zárja az összefoglalót a rendőrség nevében megszólaló szóvivő.

©

Kérdésre válaszolva a rendőrség elmondta: a nyomozás célja az is, hogy megtudjuk, volt-e a Viking Sigyn kormányánál épp valaki az ütközés előtt, vagy nem. Az áldozatok keresése ügyében a rendőrség a Duna Magyarországtól délre eső szakaszán fekvő országokkal is felvette a kapcsolatot, ez a magyar rndőrség eddigi legnagyobb ilyen jellegű keresési művelete. Megismételte, a második szemlére az első megerősítése miatt volt szükség, többet nem mondhat.

A rendőrség nem nyilatkozik arról, a szakértők milyen megállapításokat tudtak megtenni a lefoglalt kommunikációs eszközök vizsgálatából. A Hableányon befejeződtek a szemlemunkálatok, a rendőrség jelenleg őrzi a hajót, ezt a legcélszerűbben Újpesten lehet megtenni.

Jelenleg 14-15 hajó vesz részt a kutatásban 2-3 fős legénységgel, és ehhez még hozzájönnek a parti keresők és a légi felderítők.  

Ezzel zárult az összegző rendőrségi sajtótájékoztató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Botrányt hozott a vizes vb első éremátadója – videó

Botrányt hozott a vizes vb első éremátadója – videó

521 millió forintért keltek el az eredeti szalagok, amik a holdra szállást örökítették meg

521 millió forintért keltek el az eredeti szalagok, amik a holdra szállást örökítették meg

Édesvizet találtak a Norvég-tenger közepén

Édesvizet találtak a Norvég-tenger közepén

Szabadnapos rendőr mentette meg egy strandoló életét Balatonalmádiban

Szabadnapos rendőr mentette meg egy strandoló életét Balatonalmádiban

Tömegbalesetet okozott egy szakszerűtlen fékpróbás mikrobusz, amelyhez még egy trélert is csatoltak

Tömegbalesetet okozott egy szakszerűtlen fékpróbás mikrobusz, amelyhez még egy trélert is csatoltak

Jane Goodall is fellép a Sziget Nagyszínpadán

Jane Goodall is fellép a Sziget Nagyszínpadán