szerző:
D. Bányász Gergő, Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Mozgósítási versenyben vannak az ellenzéki pártok, az előválasztási küzdelem sokkal többről szól, mint arról, ki lesz Tarlós István kihívója az őszi önkormányzati választáson. A kampány véghajrájába a maga módján a főpolgármester is beszállt.

Becslések szerint még további körülbelül 9 000 szavazatra van szüksége Kálmán Olgának ahhoz, hogy biztosan nyerjen az előválasztáson és rendbe tegye Budapestet

- ezzel kampányol a DK, holott a párt politikusai is elismerik, valójában nem tudják, hány szavazat kell még jelöltjüknek a győzelemhez. Annyi biztos, hogy az előválasztás érvényes lesz, kedd délelőtt már megvolt az 50 ezer szavazat. A sorok még az utolsó előtti nap is kígyóztak a városszerte található szavazósátraknál. Egy olvasónk azt mesélte, délután négyre ért a Széll Kálmán térre, és bár szeretett volna szavazni,

a 40-50 ember és a tűző napon ácsorgás elriasztotta.

Ki nyer?

Bár Kálmán Olga belépésekor szinten minden szereplő azt mondta, a volt tévés műsorvezető veri a mezőnyt, most már inkább kiegyenlítettnek tartják a küzdelmet közte és Karácsony Gergely között.

©

Névtelenséget kérő DK-s forrásunk szerint Karácsony és Kálmán fej-fej mellett állnak, Karácsony kampánystábjában is feléledt a remény, ők most már arra számítanak, ha kicsivel is, de Karácsony nyer. A Momentumnál realisták, tudják, hogy Kerpel-Fronius a kevés idő miatt "full esélytelen", de ennek ellenére továbbra is nagyon jó választásnak tartják. A legutolsó Závecz-kutatás szerint Karácsony Gergely nyerhet, az M1-nek nyilatkozó Galló Béla politológus inkább Kálmán Olgát tartja esélyesnek. (A hvg.hu-n is szavazhat, azt ide kattintva éri el.)

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András nem akart tippelni, a hvg.hu-nak azt mondta,

nem jóslok, és fogadóiroda sem vagyok. Ellenben nagyon büszke vagyok Kerpel-Fronius Gáborra, aki minden vitán pariban tudott lenni két sokkal esélyesebb közéleti szereplővel szemben.

Néhány óra múlva - a legutolsó verzió szerint szerdán délután hatkor - minden kiderül. Látszik, hogy a jelöltek és pártok hatalmas energiát fektetnek a küzdelembe: Karácsony mellé felsorakozott néhány sztár (Hajós András, Alföldi Róbert, Bálint gazda), prominens szocialista vezetők és Bajnai Gordon is, míg Kálmán Olga kampányát - saját magán kívül - Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tolja teljes erővel.  

©

Dobrev jellemzően Kálmán Olgával jelenik meg, míg Gyurcsány egyedül járja a helyszíneket.

Az MSZP 0 forintért hirdeti Karácsonyt

Az előválasztásra nem készültek plakátok, javarészt a Facebookon zajlik a kampány, a jelöltek és a hozzájuk köthető pártok, politikusok oldalán egymást érik a bejegyezések. A hirdetési pénzek is sokatmondóak: a legtöbbet Kálmán Olgára költik. Az elmúlt egy hét adatait végignézve

  • a DK 891 ezret költött a Kálmán Olgás hirdetésekre
  • Kálmán Olga hivatalos oldala pluszban 934 ezret.

Bár Kálmán hivatalosan függetlenként indul, az oldala adminisztrátorai között vannak DK-sok is. Azt egyelőre nem tudtuk meg, hogy a párt finanszírozza-e a jelölt hivatalos oldalának kampányát is. Az oldalán futó Tarlós-videók miatt ügyvédi felszólítást küldött az ATV, mert a csatorna álláspontja szerint jogtalanul használták fel a korábbi interjúk részleteit, és hiába ígérte meg Gyurcsány Ferenc hétfőn, egy nap alatt sem távolították el azokat. A DK ezt vitatja, de a jó viszony érdekében kedd délutánra lekerültek a felvételek, amelyeken Kálmán és Tarlós froclizza egymást.

Karácsony Gergelyre csak a Párbeszéd költ, a politikus oldalán futó hirdetésekre az elmúlt héten 950 ezret költöttek el. A Párbeszéd a saját oldalán nem hirdet, ahogy az MSZP sem. Az MSZP budapesti szervezete 48 ezer forinttal segítette Karácsony kampányát.

Kisebb döccenések azért vannak, itt például Karácsony Facebook-sztorijában nem találták el elsőre, miről is beszéltek:

©

A Momentum valamivel több, mint 1,1 milliót hirdetett el, döntő részt a párt saját Facebook-oldalán. A Momentumot leszámítva a telefonokat is bevetették. Beszéltünk olyan, a DK adatbázisában szereplő nővel, akit az elmúlt hét napban háromszor hívott "Dobrev Klára" (valójában egy automata) hogy menjen előválasztani, kedden pedig egy aktivista személyesen is felhívta, minden rendben van-e. Rendben volt, de miután nem akarta lelombozni az aktivistát, nem mesélte el, kire szavazott.

A Párbeszéd is bevetette az automatahívásokat, sőt, az elmúlt 2-3 napban maga Karácsony Gergely is telefonálgatott.

Ugyanazt a poént játszotta el, mint Orbán Viktor az EP-kampányban: mikor a vonal túlsó végén felsóhajtottak, hogy jaj, ez már megint egy gépi hívás, Karácsony nevetve rávágta, hogy nem, ez ő maga, személyesen.

A maga módján beszállt a kampányba Tarlós István főpolgármester is, aki a vasárnapi vita után az M1-en arról beszélt, annyi ostobaságot életében nem hallott, mint amennyit Kálmán Olga és Karácsony Gergely összehordott. Kedden pedig a Magyar Nemzetben tett közzé egy egyész oldalas nyílt levelet, amelyben bírálja a jelöltek programját.

 

©

Hisztisek?

A feszültséget predesztinálta Kálmán Olga belépése, Karácsony Gergely ugyanis - saját elmondása szerint - június 6-a 11.52-ig úgy tudta, a DK őt támogatja, hiszen Gyurcsány még a csúfos EP-választási eredmény után is ezt írta neki SMS-ben. A DK szerint napokkal korábban szóltak Karácsonynak, hogy váltás lesz, és azt magyarázták, támogatásuk csak az első fordulóra szólt. De megígérték, a második forduló győztese mögé beállnak, bárki is legyen az.

Karácsony ezt elhiszi, mindenesetre azt mondta, a bizalom helyreállításán dolgozni kell. A DK viszont azon akadt ki, hogy a Párbeszéd egy online kutatáson részvételre buzdította híveit (és ezzel lebukott), illetve hétfő este hivatalos bejelentést tett az előválasztást lebonyolító Civil Választási Bizottságnál választási csalás miatt egy félrevezető tartalmú automata hívás miatt. A DK-hoz befutó panaszok szerint ugyanis a hívás úgy állította be Karácsony Gergelyt, mintha őt a DK támogatná, ehhez pedig Gyurcsány Ferenc korábbi tévészereplésének a hangját is felhasználták.

 

©

Egy, a Civil Választási Bizottsághoz közeli forrásunk szerint

ez is csak egy kampányfogás, a sajtájaikat szeretnék felrázni, nem kell velük foglalkozni.

Mozgósítási verseny van

Miután az EP-választások teljesen átrajzolták az ellenzéki térképet, a mostani előválasztás és az őszi önkormányzati választás adhatja meg a választ arra a kérdésre, hogy

ki vezeti a baloldalt.

A Fidesz már tudja a választ: Gyurcsány Ferenc, ám a DK elnöke az EP-választás után még elég szerényen állt a kérdéshez. A pártok vezetői - Tóth Bertalan és Gyurcsány Ferenc - kiszervezték a munkát, a vezető szerep kivívásáért

Karácsony Gergely és Kálmán Olga - illetve vele karöltve Dobrev Klára harcol

- mondja egy megkérdezett elemző. Nem véletlen, hogy most mozgósítási versenyben vannak a pártok, a programok ehhez képest másodrangúak.

 

©

Ha Karácsony indulhat Tarlós Istvánnal szemben, az MSZP időt és lehetőséget kap arra, hogy az EP-választáson elszenvedett katasztrofális vereség után felálljon, ha viszont Kálmán nyer, Gyurcsány bebizonyította, hogy nem csak egy szépségversenyt nyert meg május 26-án és minden a jóindulatán múlik.

Ha Kálmán nyer, akkor a DK döntése, hogy meg akarja-e enni az MSZP-t reggelire vagy sem. Ha Karácsony nyer, akkor a Párbeszéd felértékelődik, és velük az MSZP újrafogalmazhatja magát. Egyik verizóban sem maradt az MSZP-nek teljes önállósága, miközben mégis csak, hiszen a politikához szükséges pénzt az utóbbi esetben az MSZP-ben lehet keresni, a Párbeszédben nem

- sommázta a téteket Somogyi Zoltán elemző a Facebook-oldalán. Szerinte ha Karácsony nyer, a DK-nak nem lesz érdeke minden esetben és feltétel nélkül beállni mögé - Kálmán Olga ennek a fordítottjára panaszkodott -, hiszen ha a baloldal adja Budapest főpolgármesterét, akkor

újra feltámasztották poraiból az egyszer már majdnem végleg legyőzött ellenfelet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felgyújtotta magát egy férfi egy rendőrőrs előtt Belaruszban

Felgyújtotta magát egy férfi egy rendőrőrs előtt Belaruszban

Ez volna az Apple titokzatos új fejhallgatója?

Ez volna az Apple titokzatos új fejhallgatója?

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt

Nagy az érdeklődés az influenzaoltás iránt