szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint pénteken dönt a Parlament a magántanuló státusz eltörléséről, a szülők egy része saját történetük megosztásával tiltakozik a döntés ellen.

A magántanulói státusz gyakran az utolsó lehetőség volt arra, hogy például az SNI-s gyerekekkel szakszerűen foglalkozzanak, de sokan kértek magántanulói státuszt a gyereküknek, mert azt látták, az állami iskolarendszer alkalmatlan a gyerekek oktatására, nevelésére, de erről a szülők nem tudnak hivatalos papírt szerezni - írja a Szülői Hang nevű csoport.

A Parlament a tervek szerint péneken szavaz a magántanuló státusz megszüntetéséről, a már meglévő minősítéseket felülvizsgálják. A törvénytervezetben van némi kiskapu, de az elég ködös, egy meg nem nevezett hivatal dönt majd értelmezhetetlen kritériumok alapján sok ezer diák jövőjéről. A módosítóhoz benyújtott módosító pedig az alternatív iskolákat kockásítja, kimondja, a jövőben csak 30 százalékban térhet el a kerettanterv az államitól.

A szülői szervezet most összegyűjtött és nyilvánosságra hozott néhány személyes történetet arról, ki miért kért a gyerekének magántanulói státuszt. Egy szülő azt írta, az iskolába kerülve azt tapasztalták, hogy az SNI-s diákoktól szabadulni akarnak.

Fiunk nagyon jó képességű, de az ADHD-ja (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) miatt pörög, figyelmetlen. Egy igazi rémálom annak, aki nem ért hozzá és nem tudja kezelni. Végigszenvedtük az alsót, a tanítónők sem bírtak vele (tisztelet a kivételnek). Tanulmányi eredménye a közepes és a jó környéken mozgott. Másfél hét alatt elintéztem a magántanulói státuszt, február óta csak vizsgázni mentünk be. Nem kértem senkitől segítséget, én tanítottam, készítettem fel mindenre. Napi 10-12-14 órákat aludt, kiegyensúlyozott, mosolygósabb lett. Jegyei látványosan javultak, a pszichoszomatikus tünetek megszűntek.

Más azért vette ki gyerekét a hagyományos keretek közül, mert úgy érzete, az állami rendszerben a gyerek elvesztette természetes érdeklődését, nem kapott modern oktatást.

Az én fantasztikus, okostojás, minden iránt érdeklődő gyerekemből az iskola egy zombit csinált! Egy olyan búval bélelt, a napokat csak túlélni akaró embert! És ez nem csak az én gyerekem! Rengeteg ilyen eset van a környezetemben, de a szülők nem mernek lépni! Miért? Mert elítélnek minket a többiek! Én is kaptam hideget-meleget amiért a magántanulóságot választottam! De engem abszolút nem érdekel mások véleménye! Engem csak az érdekel, hogy a gyerekeimet kimenekítsem az állami iskolarendszerből!

Más arról írt, otthon, ketten tanulva sokkal tovább jutottak a hivatalos tananyagnál, sokat kísérleteztek. Egy családi krízisen áteső kamasz fiút - akivel hivatalosan semmi baj sem volt - többször megalázták az iskolában, a tanárok már nem értékelték az igyekezetét, a haja hullani kezdett a stressztől, a körmeit tövig rágta.

Amikor egy reggel nem tudtam rávenni, hogy elinduljon, és sírva könyörgött, hogy ne kelljen oda bemennie többet, elkezdtem másik sulit keresni neki. Mindenhol kategorikus elutasítást kaptunk. Végül rátaláltam egy magántanulói csoportra, ahová befogadták a tanév hátralévő idejére.

Ez bejött neki, a bátorító, oldott légkör illetve a laza de következetes elvárásrendszer látványos változást eredményezett nála.

Újra tervei vannak a jövőjére nézve. Az év végi vizsgákat sikeresen letette, hármasnál rosszabb osztályzata nem lett.

További történeteket itt talál. (kapcsolt képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!