szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mentelmi bizottság többsége javasolja Demeter Márta LMP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus Orbán lányának repülése miatt felelhet.

Bíróság elé állhat Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő, miután a mentelmi bizottság többsége javasolta mentelmi jogának felfüggesztését. A döntést hamarosan a Parlament hozza meg, a kimenetel nem kérdés. A mentelmi bizottság elnöke, Hargitai János KDNP-s politikus azzal érvelt, közvádas eljárásban nem szokták megtagadni a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt Péter legfőbb ügyész azért kezdeményezte Demeter mentelmi jogának felfüggesztését, mert fennáll a gyanú, hogy közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra. Demetert hivatali visszaéléssel gyanúsíthatják meg.

Az ügy lényege, hogy Demeter egy honvédségi iratbetekintés után mind a honvédelmi, mind a belügyminisztertől megkérdezte, ki adott engedélyt Orbán Viktor Flóra nevű lányának arra, hogy honvédségi géppel utazzon haza Ciprusról. Kiderült, a képviselő nagyot tévedett: nem Orbán Viktor, hanem a kint szolgáló Orbán L. százados kétéves, Flóra nevű lányáról van szó, aki engedéllyel utazott a gépen a szüleivel.

Demeter a mentelmi bizottság ülése után hárította azt a kérdést, hogy nem érzi-e úgy, hogy hibázott, annyit mondott,

ezekre a kérdésekre már válaszolt.

Válaszolt ugyan, de csak annyit, nem érzi, hogy hibázott. A Fidesz viszont annak idején hiányolta a bocsánatkérést, majd nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették a képviselőt. Demeter Márta politikai nyomásgyakorlásként éli meg az ügyet, azt mondja, a bíróság előtt megvédi igazát.

 

A Magyar Nemzet szerint Demeter Márta 3 évet kaphat tettéért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Videó: percekig ütötte egymást két férfi a tápiószelei családsegítő központban

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást