szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter és Hollik István szóvivő. Kiderült, nem kellett átengednünk a fegyvereket szállító orosz gépet, csak átrepült. A miniszter péntektől szabadságra megy, Franciaországba. A miniszter azt mondta a reptérről, szidni szeretné a Budapest Airportot, szidja is, a legjobb lenne, ha eladnák és elmennének.

Utolsó nyári ülését tartotta a kormány, augusztus végén folytatja majd a magyar kabinet. Mostani ülésükön értékelték az évet, ráadásul csütörtökön Orbán Viktor találkozik Ursula von der Leyen EB-elnökkel, a magyar fél pedig erős megelőlegezett bizalommal van az új bizottsági elnök felé.

Az Európai Bizottság új elnökének minden esélye megvan – mondta Gulyás.

Újságírói kérdések következtek.

  • A köztévé arról kérdezett, mi hír a magyar uniós biztosi jelölésről. A magyar kormány bízik abban, Trócsányi Lászlót megválasztják, és sikeres lesz.
  • Az RTL Klub afelől érdeklődött, hogy Románia nem, de Magyarország átengedett orosz fegyvereket Szerbia felé. Az oroszok a Dunán akarták megoldani a szállítást, de ezt Románia megfúrta, ezért hozták repülőn, többek között Magyarországon keresztül.

„Nem kellett átengednünk.” Mivel légi úton közlekedett egy nem katonai gép, nem kellett engedély, a repülő pedig átrepült Lengyelország és Szlovákia fölött is, ott sem kellett engedélyt kérni. A polgári gép érkezéséről kaptak tájékoztatást, de engedély nem kellett – hangsúlyozta Gulyás.

Orbán Viktor apjától bérli az alcsútdobozi golfpályákat Mészáros Lőrinc – írtuk, az ellenzék szerint így folyatja (csorgatja) vissza a pénzt Mészáros az Orbán-családnak.

A kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik, mondta Gulyás, majd hozzátette, ez piaci alapon történik, nem érti, miért a vádaskodás.

A miniszter péntektől megy szabadságra, szeretne Franciaországba menni.

Szóba került, hogy augusztus 19-én lesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója, ekkor találkozik Angela Merkel és Orbán Viktor, ökomenikus istentisztelet is lesz, beszédek is lesznek.

Én a saját munkámat nem tudnám Teneriféről ellátni – válaszolt Gulyás.

Teljes jogú tag lesz a Fidesz újra a Néppártban? Megvan erre a hajlandóság a Fideszben, de a Néppárton múlik. Erre 50 százalék körüli esélyt lát Gulyás. Hamarosan kongresszust tart a Fidesz, hogy Gulyás Gergely alelnök marad-e, arra utalt, hogy nem. Ő miniszter marad, a Fideszben íratlan szabály, hogy valaki vagy miniszter, vagy Fidesz-alelnök. Kósa Lajos váltathatja.

Semmi nem történt, a miniszterelnök azt a gyakorlatot követi, amit az elmúlt években – válaszolt Gulyás. Szerinte nincs ebben az utazásban semmi meglepő. „Ha a miniszterelnök turista, eldönti, hogy akar utazni. Kocsival, repülővel, hajóval.” Szóba került a Microsoft-botrány is, az OLAF is vizsgálódik már az ügyben. Gulyás Gergely erről azt mondta, őt nem tájékoztatta az OLAF erről a vizsgálatról. A jövőben pedig megtilthatják mindenkinek, hogy külföldről Magyarországra szennyvíziszapot hozzanak be. Kijelentette, a magyar hatóságoknak semmilyen hivatalos tudomása nincsen.

Hosszan beszélt Gulyás Gergely a magyar reptér állapotáról, egészen pontosan a fapados helyzetről. Ígérte, megváltozik majd a helyzet, január 1-jétől például megszűnik a jelenlegi fapados terminál. „A kormánynak vannak eszközei, ezekkel élünk is.” A kormány elmondta a reptér tulajdonosainak, ha ennyire képesek csak, jobb, ha eladják.

Nálam többször senki nem szidta a Budapest Airportot, én szidni szeretném. Legjobb lenne, ha eladnák a repteret, és elmennének.

  • Az Index Gulyás Gergelyt arra kérte először, definiálja, mi az a keresztény szabadság. Úgy, ahogy Orbán Viktor definiálta – mondta Gulyás miniszter. A lap arról is kérdezett, tervez-e felülvizsgálatot a kormány a dunai hajózás ügyében, minekután most kiderült, alkalmatlan volt hajózásra a Hableány.

Folyik a hatósági vizsgálat, ami erre is kiterjed. Ha ez lezárul, azt követően kell levonni a megfelelő következtetéseket.

A kormányközeli Mediaworks a kórházak klímahűtéséről kérdezett, általánosságban ezzel kapcsolatban azt mondta Gulyás, vannak költségvetési keretek és korlátok, de annak nem lehet korlátja, hogy a műtők klimatizáltak legyenek. „Ez az ország biztosan képes arra, hogy ahol nyáron műtenek, ott legyen légkondicionálás.” Műtők nem lehetnek nem légkondicionáltak – adta ki a jelszót Gulyás miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

Bloomberg-elemzés: Merkelnek rá kellene pirítania Orbánékra, amiért blöffölnek

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon