szerző:
Serdült Viktória

A német kancellár és a magyar kormányfő néhány órára még a nézetkülönbségeket is félre tudták tenni, hogy közösen emlékezzenek a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára. Kár, hogy az ünnepségekből kihagyták azokat, akiknek az életére a legnagyobb hatással voltak az események: a helyieket.

Harminc éve a határok lebontását és a szabadságot ünnepelték a soproniak, ma viszont sokkal nehezebb dolguk volt, ha látni akartak valamit a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára rendezett ünnepségből. A belvárost Angela Merkel és Orbán Viktor érkezése előtt lezárták, a parkolást betiltották, a megemlékezésnek helyet adó evangélikus templom és a városháza előtt nemhogy az újságírók, de még a helyiek sem sétálgathattak. Annál több rendőr és biztonsági képviseltette magát, belőlük a kockaköves utcákon kívül is jutott egy-egy minden sarokra.

„Egy hete tart, egy kicsit már elegünk van belőle” – kommentálta a hvg.hu-nak a történéseket néhány helyi, akik a várost felbolygató lezárásokon kívül sok pozitívumot nem tudtak említeni az elmúlt napokból.

Pedig a helyi szervezők mindent megtettek, hogy az idelátogató politikusokon kívül a soproniak is érzékeljenek valamit az esemény történelmi súlyából. Az 1989. augusztus 19-i piknik helyszínén napokig tartó megemlékezések voltak, itt-ott előkerült néhány régi Trabant – amivel még Varga Judit igazságügyi miniszter is pózolt –, az egykori szögesdrót közvetlen szomszédságában pedig még a berlini fal egy darabját is felavatták.

©

Talán a meleg miatt, de a Páneurópai Piknik emlékparkjában még délután sem sokan lézengtek, pedig az egyik sátorban Bella Árpád egykori határőr alezredes visszaemlékezéseit is meg lehetett hallgatni a sorsfordító napokról. A szobrok és emlékművek között érdekes módon legalább annyi osztrák volt, mint magyar, bár az előbbiek közül újságírók is akadtak szép számmal. A központi megemlékezések résztvevői pedig nem sokkal később, turistabuszokkal érkeztek, hogy körülnézzenek a Soprontól 14 kilométerre fekvő területen.

Német, magyar, két jó barát

Az utcai fesztiválhangulat, a koncertek és a szabadság ünneplése azonban éppen azon a napon nem érződött a városban, amikor a legfontosabb esemény történt: Angela Merkel német kancellár látogatása. Ha más nem is, ez biztosan megmutatta, milyen jelentősége van a mai napig a németek – és egész Európa szemében – annak, ami 30 évvel ezelőtt Sopron mellett történt. Ami egy egyszerű szalonnasütésnek és baráti pikniknek indult, az része volt annak a folyamatnak, ami a berlini fal lebontásához, és Európa újraegyesítéséhez vezetett.

©

Ezt maga Merkel sem felejtette el megemlíteni a belvárosi evangélikus templomban, ahol nemcsak egy ökumenikus istentiszteleten vett részt, hanem hosszú beszédben méltatta a magyarok – ezen belül is a soproniak – bátorságát.

„Erős volt a bizonytalanság és a feszültség, hiszen mindenki tudta, hogyan is végződhet egy ilyen menekülés. Mindenki tudatában volt, hogyan végződött az 1953-as keletnémet felkelés, az 1956-os magyar forradalom vagy az 1968-as prágai tavasz. De a magyar határőrök nem lőttek, átengedték az állampolgárokat és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, ami az emberiességet helyezte a kötelezettségek felé” – emlékezett vissza a kancellár, aki tíz évvel ezelőtt, a huszadik évfordulón sem maradt otthon.

A templomban tartott, több mint egy órás megemlékezésen arra már nem került sor, hogy a pikniket és a szimbolikus határnyitást kihasználó több száz egykori keletnémet menekült elmondja, mit gondol a harminc évvel ezelőtti történésekről. Mint ahogy nem hívták meg Németh Miklós egykori miniszterelnököt sem, aki egy interjúban „udvariatlanságnak nevezte a döntést”. Orbán Viktor viszont hosszú perceken át méltatta német kollégája érdemeit. Igaz, talán nem feltétlenül úgy, ahogy azt Merkel máshol megszokta.

©

„Magyarországon a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt messziről megemeljük a kalapunkat" – mondta Orbán, aki azt kívánta, a kancellár szakmai munkáját és családját kísérjék további sikerek, a német nép tisztelete és egész Európa elismerése.

A pénztárcák is legyenek nyitva

Az evangélikus templomban még sem Orbán, sem Merkel nem tett említést a két ország közötti nézetkülönbségekről. (Merkelnek ugyan volt egy félmondata arról, hogy a mai menekültekről és a szolidaritásról, de ezúttal tényleg nagyon vigyázott a bírálatokkal.) 

Megtette viszont ezt helyettük az egyik - fiatalok által elmondott - imádság, mely így hangzott: „ma is sokan menekülni kényszerülnek, vedd őket oltalmadba, tedd a határokat átjárhatóbbá, és hogy ezek a határok a szívünkben is leomoljanak".

A hallgatóság körében – bár ez egyáltalán nem szokatlan egy istentiszteleten – Balog Zoltán is okozott némi meglepetést, amikor arra kérte az egybegyűlteket, hogy ne felejtsenek el a perselybe adakozni.

„Ne csak a szívünket nyissuk meg, hanem a pénztárcánkat is” – szólt kétszer is.

Hogy ki hallgatott rá, és adakozott a német-magyar ifjúsági szervezet számára, az sajnos már nem derült ki, mert az összegyűlt újságírókat a lezárt utcákon keresztül ekkor már a következő helyszínre, a soproni Városházára terelték.

©

Itt a megemlékezéseken kívül már a jelenlegi politika is helyet kapott, a német kancellár és a magyar kormányfő egy rövid kétoldalú találkozó után állt ki a sajtó elé. Az hamar kiderült, hogy a kereskedelmi kapcsolatokban továbbra sincs fennakadás, sőt kivételesen az Európai Bizottság új elnökét is mindketten támogatják – ez persze nem meglepetés, hiszen Ursula von der Leyen nemcsak Merkel volt védelmi minisztere, hanem egyik leghűségesebb szövetségese is.

Nem volt nehéz észrevenni, hogy a migráció tekintetében továbbra is nagyok a nézetkülönbségek. A ZDF kérdésére Orbán még azt is meg tudta magyarázni, mit mondana azoknak az egykori keletnémet menekülteknek, akik ha azok megkérdeznék tőle: most miért épít falakat oda, ahol egykor lebontotta.

„Harminc évvel ezelőtt azért bontottuk le a vasfüggönyt, hogy ők szabadok lehessenek és biztonságban éljenek. Most 30 évvel később szintén azért építjük őket, hogy szabadok lehessenek és biztonságban éljenek” – oldotta fel az ellentmondást Orbán, aki egyszer-kétszer a Tusnádfürdőn megfogalmazott „keresztény szabadság” megfogalmazást is elejtette.

A magyar kormányfő azért nem felejtett el odaszúrni egyet sem a németeknek, sem pedig Brüsszelnek.

„Mi a németek várkapitányi teendőit látjuk el a határvédelemmel. Ezt saját pénzből tesszük, mikor küldhetnének bőkezűbb muníciót is, de tudjuk, hogy a határvédelem a mi kötelességünk” – mondta Orbán, aki azt szeretné, ha Brüsszel legalább 50 százalékát kifizetné a határvédelemnek. (Azt, hogy Magyarország mennyi pénzt kapott határvédelemre, és mennyit nem hívott le a rendelkezésre álló összegből, korábban Dimitrisz Avramopulosz menekültügyi biztos mondta el a hvg.hu-nak adott interjúban.)

©

Azt pedig, hogy pontosan mit is gondol a politikai bírálatokról, Orbán egyetlen mondatban foglalta össze: „politikailag elfogult véleménynek tartjuk a Magyarországot bíráló szavakat, ezért nem is vesszük őket figyelembe. Mindenkinek üzenjük, hogy jöjjön ide és nézzék meg, utána nyilvánítsanak véleményt.

Angela Merkel mindenesetre ezt most megtette, és arra a pár órára, amíg helikopterrel a városba látogatott, valóban nem a bírálatokra koncentrált. Kérdés persze, hogy mennyit is látott a hermetikusan lezárt városból, és mire lesz elég a szívélyes fogadtatás, amikor legközelebb Orbán Viktorral a nemzetközi politika porondján találkozik.

Ha a korábbi tapasztalatokból indulunk ki, valószínűleg nem sokra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Titkosították, pedig még kész sincs a kormányzati nyelvoktatási tervezet

Titkosították, pedig még kész sincs a kormányzati nyelvoktatási tervezet

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Publicus: A Fidesz-szavazók közel tizede Karácsonyt szeretné főpolgármesternek

Publicus: A Fidesz-szavazók közel tizede Karácsonyt szeretné főpolgármesternek

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Függőlegesen temetkeznek Hongkongban, mert alig maradt hely

Függőlegesen temetkeznek Hongkongban, mert alig maradt hely

A magyar cégek jól teljesítenek – bár jórészt nem magyarok, és nem versenyben küzdenek

A magyar cégek jól teljesítenek – bár jórészt nem magyarok, és nem versenyben küzdenek