szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyészség személyes adattal való visszaélés miatt emelt vádat Dezső András ellen. A bíróság most felmentette.

Nem követett el bűncselekményt Dezső András, az Index újságírója azzal, hogy megírta: a közmédiában a svédországi menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért hazamenekülő magyar nőt

Svédországban hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

A II. és III. kerületi ügyészség ezután vádat emelt Dezső ellen, álláspontjuk szerint személyes adattal való visszaélést követett el, hogy a nő büntetett előéletéről írt. Az újságíró hiába érvelt azzal, hogy nyilvános svéd adatbázisból szedte ezeket az adatokat – ezt a rendőrségi nyomozás is igazolta –, a bíróság egy tárgyalás nélküli eljárásban megrovást szabott ki rá.

Az ügyészség ennél durvább büntetést, egy év próbára bocsátást javasolt, a megrovás a legenyhébb büntetés. Dezső ezután rendes tárgyalást kért, aminek most lett vége.

Az újságíró Facebook-posztjában most azt írta, a bíróság szerint nem követett el bűncselekményt, erről most kapta meg a végzést. A bíróság azzal érvelt, hogy miután a nő önként vállalta nevét és arcát, "a közélet egyéb szereplőjévé vált", ebből pedig az következik, hogy a közvéleménynek joga van értesülni olyan – egyébként a nyilvánosan és bárki által elérhető – adatbázisban szereplő adatokról,

amelyek lehetővé teszik a politikai életet uraló témában megszólaló, a közélet egyéb szereplője által mondottak differenciáltabb értékelését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán a gyengébb felfogásúaknak is üzent a Bush-szobor avatásán

Orbán a gyengébb felfogásúaknak is üzent a Bush-szobor avatásán

Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek

Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek

Matolcsy: "Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik"

Matolcsy: "Az emberiség történetében új korszak, Eurázsia kora következik"