szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vádhatóság fellebbezett Jurij C. letartóztatásának megszüntetése ellen.

Ahogy pénteken megírtuk, megszüntette a bíróság a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását, és elrendelte a bűnügyi felügyeletét a Hableány balesetének ügyében. Ennek értelmében Jurij C.-nek a továbbiakban a kijelölt budapesti lakcímén kellene tartózkodnia. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség hétfőn fellebbezett a döntés ellen.

A vádhatóság álláspontja szerint a korábban november 30-ig meghosszabbított letartóztatás továbbra is indokolt, mivel a szökés-elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye is csak ezzel zárható ki.

A Hableány május 29-én este süllyed el, 33 emberrel – 31 dél-koreai utassal és két fős magyar személyzettel – a fedélzetén a Duna budapesti szakaszán, a Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó hátulról nekiütközött. A balesetet hét dél-koreai turista élte túl, egy áldozat holttestét azóta sem találták meg.

A Viking Sigyn kapitányát egyrendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétséggel, illetve 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettel gyanúsítják.

Az ügyészség szerint a 36 rendbeli bűncselekmény tárgyi súlya – figyelemmel arra is, hogy Magyarország modern közlekedési történetének egyik legsúlyosabb, halálos áldozatot követelő közlekedési balesetéről van szó – kiemelt, és mivel Ukrajna nem adja ki állampolgárait más államnak, a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is nagy.

Emellett a korábbi – bizonyítottan megtörtént – üzenetváltásokból megalapozott következtetés vonható le a gyanúsítottal szakmai és baráti viszonyban álló tanúk vallomása befolyásolásának veszélyére. A bírósági eljárás nem a nyomozás megismétlése, a tanúk a bíróság előtt fő szabályként közvetlenül tesznek vallomást. Emiatt a letartóztatásnak ez a különös oka nem szűnik meg a nyomozás végén, jelenleg is fennáll.

A fellebbezés a szabadlábra helyezésre nézve halasztó hatállyal bír.

Az ügyben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség november végéig vádat emel – olvasható a közleményükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Szabadlábra helyezhetik a Viking Sigyn kapitányát

Három nap a fellebbezési határidő, de a bíróság a szabadlábra helyezés és bűnügyi felügyelet elrendelése mellett döntött. A törvényszék megerősítette: hamarosan vádemelés következhet az ügyben.

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Szlovákia után Csehországot is padlóra küldte a harmadik járványhullám

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők