szerző:
-ha
Tetszett a cikk?

Szabad a sajtó? Tilos az A.

Pontosítsunk rögtön az elején: a jobboldali média két ékkövének úgy általában a cenzúrából lett elege, csak sajnos mifelénk ezt még mindig a Fidesz műveli. Bár az említett lapok szerkesztőségei nagyon szeretnék, hogy ez ne így legyen, és az ellenzéket is vétkesnek tarthassák a sajtószabadság eltiprásában. Ezért alapállásukból fakadóan teljesen érthetően – és az ügy szempontjából helyesen – felemelik szavukat, ha ellenzéki politikusok akarnak beavatkozni a honi média szabad világába.

„Nyomdába küldés előtt el kell küldeni a kerületi újságot az új ferencvárosi polgármesternek” – adta hírül a Mandiner tegnap, és bizonyítékul egy általuk megszerzett képet is megosztottak a közönséggel. Ezt:

 

©

A felvételről az derül ki, hogy egy bizonyos „A.” arra utasítja a Ferencváros című világlap három munkatársát, hogy a készülő lapszámot küldjék meg a polgármesternek.

Az ügyet a mindig kiegyensúlyozott és objektív Pesti Srácok tolta tovább a már címében is kiegyensúlyozott és objektív „A Médiahatóság vizsgálhatja Baranyi Krisztina sajtócenzúrára vonatkozó törekvéseit” cikkében. A Pesti Srácok értesülése szerint „a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vizsgálhatja, hogy összeegyeztethető-e a hatályos jogszabályokkal az a gyakorlat, amely szerint Ferencváros új polgármestere, Baranyi Krisztina személyesen vizsgálja meg a kerületi újságban megjelentetni kíván tartalmakat azok megjelenése előtt”. Mindezt pedig az teszi lehetővé – ahogy a PS írja, hogy az egykori fideszes, azóta notórius feljelentő, tehát fideszes Tényi István az NMHH-hoz fordult „az új városvezetés által bevezetett gyakorlat” miatt. A cikkben jelenleg amúgy egy kormányhirdetés fut:

 

Mindenki tűkön ülve várja a vizsgálat lefolytatását, viszont időközben az is kiderült, hogy ezt kivel szemben kell megtenni. Baranyi Krisztina ma koraeste posztolt a Facebookon, amely posztban azt írja, hogy senkinek nem adott utasítást a lap bemutatására. Ellenben az a bizonyos „A”, nem más, mint a VOLT –fideszes – polgármester kabinetjének irodavezetője. Ő küldte a levelet a helyi újság Fidesz-tag főszerkesztőjének, továbbá a tördelőszerkesztőnek és az arculattervezőnek. „Úgy látszik, korábban ez volt a szokás, a régi reflexek még működnek” – tette hozzá Baranyi.

 

Baranyi Krisztina

Vicces, hogy egy propaganda lap agitprop újságírója félti tőlem a sa... jtószabadságot Veres László úszómester, a ferencvárosi Fidesz oszlopos tagja, korábbi képviselője, miután lakásmutyizott egy jót (ebben az ügyben az ügyészség jelenleg is nyomoz), a helyi újság főszerkesztője lett havi 500 ezer forint fizetésért.

Most, hogy a részletek tisztázódtak, nincs más, mint örömmel konstatálni, hogy a Mandiner és a Pesti Srácok milyen bátran szállt szembe egy fideszes politikus csinovnyikja beavatkozási kísérletének. Reméljük ez a hozzáállás a későbbiekben is kitart, és hasonló nyakas magatartásra számíthat a Rogán-minisztérium minden alkalmazottja is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A Ford egyik gyárában már az előtt látják a mérnökök, hogy baj lesz, hogy az megtörténne

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben