A magyarok majd kétharmada fél nyilvánosan bírálni a kormányt

A magyarok majd kétharmada fél nyilvánosan bírálni a kormányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Nyílt Társadalom Alapítványok készíttetett közvélemény-kutatást, amiből kiderült, a magyarok nagy része úgy gondolja, hogy a demokrácia veszélyben van.

Harminc évvel a berlini fal leomlása és a közép-európai rendszerváltások után az itt élő népek a demokráciát féltik – írja a 24.hu a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából hét országban készíttetett közvélemény-kutatása alapján.

Németországban a megkérdezettek 52 százaléka, míg Magyarországon az 58 százaléka gondolja úgy, hogy a demokrácia veszélyben van. A szlovákok a legpesszimistábbak, náluk 61 százalék aggódik.

A jogállamiságot is veszélyben érzik a megkérdezettek, leginkább Bulgáriában, ahol 74 százalék az arányuk, de Lengyelországban (64 százalék) és Magyarországon (59 százalék) is komolyan aggódnak. Ez az arány egyébként Németországban 52 százalék. Götz Frommholz, az Open Society Foundations elemzője a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta: az eredmények azt mutatják, hogy az érintett országokban az emberek aggódnak a demokrácia eredményeinek jövője miatt.

Frommholz szerint a német eredmények kifejezetten aggasztóak, mert a többi országhoz képest Németország jóval stabilabb, és ez egy nagyon komoly jelzés.

Az adatok a nacionalista pártokkal, így a Fidesszel és a lengyel PiS-szel szembeni széles körű bizalmatlanságot mutatnak. Mind a lengyeleknél, mind nálunk veszélyesnek tartják a megkérdezettek a kormánypártokkal szembeni nyílt kritika megfogalmazását. Magyarországon 63 százalék nyilatkozott úgy, hogy ilyen esetben negatív következményektől tartana, a lengyeleknél, pedig 55 százalék.

A választásokkal és a mainstream médiával kapcsolatban is komoly bizalmatlanságot mértek. Szlovákiában az emberek 72 százaléka nem bízik az államhoz köthető csatornákon érkezett információk valódiságában.

A felmérést a brit Yougov Intézet végezte 13 ezer állampolgár megkérdezésével.

Hozzászólások