szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely szerint Csepel és Ferencváros döntése elég ahhoz, hogy megrendezzék az atlétikai vébét.

A kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja az atlétikai világbajnokság 2023-as budapesti megrendezését – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az MTI-vel.

Hétfőn a ferencvárosi képviselő-testület ülésén ugyanis végül elfogadták azt a határozati javaslatot, amely szerint a kerület bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatja a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, illetve annak részeként 2023-ig egy atlétikai központ megépítését is.

A feltételek között szerepel a diákváros megépítése, egy Duna-menti közpark létrehozása szabadstranddal és a megszűnő Vituki-strand helyett egy medencével, az atlétikai stadion felső karéján egy futókör és fitneszpark kialakítása, a létesítményben lesz hely óvodának, legyen evezősklub a Duna-parton, vizsgálják meg, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat lehet-e Ferncvárosban elhelyezni, és újítsák fel a Mester utcai szakrendelőt.

Baranyi Krisztina kerületi polgármester az ülésen elmondta, hogy a határozati javaslatban benne van, hogy kormányhatározatba kell foglalni a megegyezést, de a kerület csak a Fővárosi Közgyűlés döntéséhez csatlakozik, a valódi döntés a Fővárosi Közgyűlésé lesz, amelynek "húzósabbak" is lesznek a feltételei.

Gulyás Gergely ugyanakkor a korábbi csepeli és a hétfői ferencvárosi képviselő-testület döntésére reagálva azt mondta: a két grémium egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely az atlétika világbajnokság megrendezéséhez feltétlenül szükséges. Azt is mondta, hogy

A kormány javaslatoknak tekinti azokat a feltételek, amelyeket a ferencvárosi képviselő-testület megfogalmazott.

Gulyás szerint azonban a feltételek olyanok, amelyek beépíthetőek az atlétikai központ fejlesztésébe, illetve abba a zöldpark fejlesztésbe, amely ezen a területen a korábbi tervek szerint megvalósulna. "A ferencvárosi testület javaslataival nyitott kapukat dönget" – fogalmazott a miniszter. Ez egyébként az elmúlt harminc év legzöldebb beruházása Budapesten – mutatott rá Gulyás Gergely.

Azt mondta, a kormány úgy tekinti, hogy a két kerületi önkormányzat döntésével a kérdés eldőlt: az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető. Ugyanakkor hozzátette: természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!