szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap szerint több témában is erősen szűrik a híreket az elvben független médiaszolgáltatónál.

Az MTVA vezetése november végével rövid úton visszarendelte Bajnok Artúrt, ő már harmadik brüsszeli tudósító, aki nem felelt meg a rezsimnek, írja a Népszava. A lap forrásaira hivatkozva azt is tudni véli, hogy az egész külföldi tudósítói hálózatot „átvilágítják”. Forrásaik szerint Bajnokot Andits Eszter váltja, aki eddig az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense volt, sosem foglalkozott újságírással.

A Népszava megjegyzi, az MTI-nél a külpolitikai szerkesztők tavasztól nem foglalkozhatnak a külföldi sajtóban megjelenő, magyar vonatkozású, a kormányra nézve negatív cikkekkel.

Azt írják, egy föléjük helyezett szerkesztő néhány hete letiltotta az Amnesty Internanional és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek közleményeinek ismertetését. A lap információi szerint a magyar kormánytagok, különösen Orbán Viktor nevét tartalmazó anyagok órákig várnak jóváhagyásra.

Más vonatkozásokban is erősen szűrik a kiadott anyagokat, az utóbbi hetekben például nem közölték le az amerikai Rágalmazásellenes Liga felmérését, miszerint Európában, különösen Lengyelországban, Ukrajnában és Magyarországon erősödik az antiszemitizmus, de szintén nem jelentették meg a menekült gyermekek bebörtönzését bíráló ENSZ jelentést sem.

A Népszava információi szerint az elvben független Duna Médiaszolgáltatónál a külföldi eseményeket melegen ajánlott a magyar kormány politikai szempontjainak megfelelően kezelni: a Brexitről Boris Johnson, Amerikáról Donald Trump, Törökországról Recep Tayyip Erdogan véleménye a mérvadó, az emberi jogok vagy a sajtószabadság oroszországi helyzetével nem kell foglalkozni.

A lap rákérdezett az MTVA Zrt.-nél az MTI szerkesztési elveire, illetve Bajnok leváltására, de két napja semmilyen választ nem kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!