szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A győri ellenzék szerdán sajtótájékoztatón mutatta be Pollreisz Balázst, a január 26-i választáson induló közös polgármester-jelöltjét. A jelölt a szerződések átvizsgálását és elszámoltatást ígér.

Borkai Zsolt hiába nyert az október 13-i önkormányzati választáson, azóta belebukott a szexbotrányába és a korrupciós vádakba, emiatt 2020. január 26-án új választást tartanak. Mintegy három hete kiderült, hogy a Fidesz Dézsi Csaba Andrást indítja, egy 57 éves kardiológust, aki évek óta helyi politikus. Az ellenzék szerdán mutatta be a jelöltjét, Pollreisz Balázst, az MSZP városi elnökét.

Ahogy már korábban megszokhattuk az ellenzék közös eseményein, most is minden párt képviseltette magát és sorban szólaltak meg a témával kapcsolatban. A Mérce élő videója szerint elsőként Glázer Tímea, az októberi választáson vesztes összellenzéki polgármester-jelölt szólalt fel, elmondta, egészségügyi okok miatt nem vállalta az újabb megmérettetést. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezt követően elmondta, hogy a pártja mindenben támogatja Pollreiszt a választáson. Szerinte nehéz dolga lesz, ha megnyeri a választást, mert a városi közgyűlésben a kormánypárti képviselők többségben vannak.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke ezt követően arról beszélt, hogy az erő az ellenzéki egységben van, csak így lehet megtörni a Fidesz hatalmát. Októberben már több városban sikerült leváltani a fideszes vezetést, most újabb esély adódott erre.

Buzinkay György, a Momentum elnökségi tagja azt mondta, hogy szerinte ma Magyarországon nincs olyan párt, ahol egy ellenzéki jelölt ne tudná legyőzni a Fidesz jelöltjét, még egy olyan kormánypárti fellegvárban is komoly esélyük van a győzelemre, mint Győr.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy remélhetőleg most nem lesznek olyan szabadúszók, akik belezavarnának az egy-egy elleni küzdelembe.

Kendernay János, az LMP társelnöke azt mondta, büszkék a polgármesterjelöltre. Szerinte a győrieket az foglalkoztatja, hogy rossz a levegő, a tömegközlekedés és a zöldfelületek állapota. Ő már elvárásokat is megfogalmazott a Pollreisz felé: Azt várják, hogy az általa sorolt problémákat megoldja.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója szerint le kell zárni a Borkai-korszakot Győrben és a korrupciót vissza kell szorítani. Hozzátette, a győri polgárok már nyugalmat akarnak, szeretnék visszaállítani a város jó hírnevét.

Pollreisz Balázs, MSZP-s polgármesterjelölt elmondta, ha csak a pártok kérték volna fel, akkor az kevés lett volna a jelöltségéhez. Viszont rengeteg győri megkereste és arra biztatták, hogy vállalja el. Azzal folytatta, hogy azért csak most álltak elő, mert több civil jelölttel is tárgyaltak, de senki sem mer indulni. Így végül nem egy civil fog szemben állni a Fidesz jelöltjével, hanem ő, a győri MSZP elnöke.

Beszélt a programjáról is. A tisztaságot helyezik a kampányuk fókuszába, szerinte meg kell tisztulnia a városnak. Mint mondta, szélsőségesen fogalmazva: Győr tele van mocsokkal. Szó szerint is, szerinte a hulladékgazdálkodás problémáiról órákat lehetne beszélni, de a korrupció mocska is terheli a várost. Ha polgármesterré választják, akkor az első lépése az lesz, hogy egy civil jogvédő szervezettel átvizsgáltatják az összes szerződést és azt ígéri, hogy utána nem lesz érdeke egy politikusnak, vagy hivatalnoknak se, hogy "különböző kis hátsó játékokat elkezdjen játszani". Ha tiszta vizet öntöttek a pohárba és megtalálták a felelősöket, akkor arra kell törekedni, hogy Győrben végre nyugalom legyen

A fideszes többségről elmondta, nem pártokban kell gondolkodni, hanem tisztességes győriekben: bízik benne, hogy lesznek ilyen partnerei a közgyűlésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

Vörös csík jelent meg az égen Tokaj környékén – videó

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból