Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Újra lesz főkertészi státusz, aminek Bardóczi Sándor a várományosa, aki szerint csak beteg fákat szabad kivágni. A Főkertért még megy a csata, a szocialistákat is érdekli a cég.

Bardóczi Sándor tájépítész, mérnök, az építészfórum állandó szerzője lesz Budapest Főkertésze, tudta meg lapunk. Az elismert szakember jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, feladata épp az, hogy előkészítse az 1940-ben megszüntetett  főkertészi intézmény újbóli létrehozását, ami legkorábban csak akkor jöhet létre, ha új SZMSZ-e lesz a Fővárosnak. Bardóczi még a választások előtt részletesen kifejtette elképzeléseit, amit főkertészi programjának  is tekinthetünk. E szerint nem az agglomerációt kell tovább terjeszteni, a zöldmezős beruhásokat pedig különadóval kellene sújtani, helyettük a rozsdaövezetek  felszámolására, reorganizálásra kell koncentrálni. A szakember nem látványos nagyprojektben gondolkodik, hanem alulról jövő, a valós igényekkel alátámasztható apró ötletek megvalósításában.  Úgy tudjuk Karácsony Gergelynek és a Bardóczi Sándornak szakmailag nem volt kifogása a Főkert jelenlegi vezetőjével,  Szabó Józseffel szemben. A Főkert jó eredményeket mutatott fel az elmúlt években. Ám most úgy tűnik, Szabó pozíciója megingott.
A Fővárosi Közgyűlés az év végén ugyanis pályázatot írt ki a tisztségre, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig nyilvánosságra hozta, hogy a Fidesz korábbi Budaörsi elnökének a cége, az Axilior Kft. évente nettó 6 millió forintért vizsgálta a budapestiek parkhasználati szokásait. Illetve közlése szerint egész alvállalkozói háló épült a Főkert köré. Főkertes forrásaink szerint mindenre van válaszuk, de nem akarnak vitába keveredni a tulajdonossal. A cégnek évente fel kell mérnie a parklátogatási szokásokat, a birtokunkban lévő dokumentumok szerint el is végezteezt a munkát az Axilior. Az más kérdés, megér-e hat millió forintot két kétezer fős közvéleménykutatás, amiből ráadásul olyan dolgok derülnek, ki, hogy a fővárosiak 84 százaléka pihenni jár a parkokba, jógázni vágyók pedig leginkább a Városmajort, és a Vérmezőt részesítik előnybe. Az sem okozhatott nagy újdonságot a Főkertnek, hogy a látogatók leinkább az ivókutakat, padokat, és szemétkosarakat hiányolják a parkokból, és szerintük az utakra férne rá leginkább a felújítás.
Úgy tudjuk, hogy hogy míg a zöld program, és a főkertészi státusz Karácsonynál, és pártjánál, a Párbeszédnél marad, a Főkert után a szocialisták is érdeklődnek. Információink szerint a városvezetés egy határozottabb menedzsert képzel el a cég élén. A Főkert vezérigazgatói pályázatának feltételek közé ezért először közgazdasági, jogi, vagy műszaki diplomát írtak elő, és csak később, Megyeri Szabolcs, korábbi zuglói főkertész Facebook posztja utáni szakmai felhördülés után került be az agrártudományi egyetemen szerzett diploma is a lehetséges végzettségek közé. A városházán úgy érvelnek Bardóczi belépésével a Főkertnek nem kell feltétlenül a kertészeti szakmában járatos személynek lennie, hiszen a koncepció alkotás nála lesz, inkább egy jó vállalatvezetőnek.  Ha nem találnak megfelelő jelöltet e hét péntekig, akkor Szabó József marad a cég vezetője, aki – úgy értesültünk - jogilag nem pályázhatott a saját állásra, mely határozatlan időre szól. Városházi forrásból úgy tudjuk, érkezett érvényes pályázat, a héten bírálják el, és várhatóan jövő hét elején hozzák nyilvánosságra az eredményt.

Bardóczi Sándor tájépítész, mérnök, az Építészfórum állandó szerzője lesz Budapest főkertésze, tudta meg lapunk. Az elismert szakember jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, feladata épp az, hogy előkészítse az 1940-ben megszüntetett főkertészi intézmény újbóli létrehozását, ami legkorábban csak akkor jöhet létre, ha új SZMSZ-e lesz a fővárosnak.

Bardóczi még a választások előtt részletesen kifejtette elképzeléseit, amit főkertészi programjának is tekinthetünk. E szerint nem az agglomerációt kell tovább terjeszteni, a zöldmezős beruhásokat pedig különadóval kellene sújtani, helyettük a rozsdaövezetek felszámolására, reorganizálásra kell koncentrálni. A szakember nem látványos nagyprojektben gondolkodik, hanem alulról jövő, a valós igényekkel alátámasztható apró ötletek megvalósításában.

Úgy tudjuk, Karácsony Gergelynek és Bardóczi Sándornak szakmailag nem volt kifogása a Főkert jelenlegi vezetőjével, Szabó Józseffel szemben. A társaság jó eredményeket mutatott fel az elmúlt években. Ám most úgy tűnik, Szabó pozíciója megingott. A Fővárosi Közgyűlés az év végén ugyanis pályázatot írt ki a tisztségre, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig nyilvánosságra hozta, hogy a Fidesz korábbi budaörsi elnökének a cége, az Axilior Kft. évente nettó 6 millió forintért vizsgálta a budapestiek parkhasználati szokásait. Illetve közlése szerint egész alvállalkozói háló épült a Főkert köré. Főkertes forrásaink szerint mindenre van válaszuk, de nem akarnak vitába keveredni a tulajdonossal.

A cégnek évente fel kell mérnie a parklátogatási szokásokat, a birtokunkban lévő dokumentumok szerint el is végezte ezt a munkát az Axilior. Az más kérdés, megér-e hatmillió forintot két kétezer fős közvéleménykutatás, amiből ráadásul olyan dolgok derülnek, ki, hogy a fővárosiak 84 százaléka pihenni jár a parkokba, jógázni vágyók pedig leginkább a Városmajort és a Vérmezőt részesítik előnybe. Az sem okozhatott nagy újdonságot a Főkertnek, hogy a látogatók leginkább az ivókutakat, padokat, és szemétkosarakat hiányolják a parkokból, és szerintük az utakra férne rá leginkább a felújítás.

Úgy tudjuk, hogy hogy míg a zöld program, és a főkertészi státusz Karácsonynál, és pártjánál, a Párbeszédnél marad, a Főkert után a szocialisták is érdeklődnek. Információink szerint a városvezetés egy határozottabb menedzsert képzel el a cég élén. A Főkert vezérigazgatói pályázatának feltételek közé ezért először közgazdasági, jogi vagy műszaki diplomát írtak elő, és csak később, Megyeri Szabolcs, korábbi zuglói főkertész Facebook-posztja utáni szakmai felhördülés után került be az agrártudományi egyetemen szerzett diploma is a lehetséges végzettségek közé.

A városházán úgy érvelnek, Bardóczi belépésével a Főkertnek nem kell feltétlenül a kertészeti szakmában járatos személynek lennie, hiszen a koncepcióalkotás nála lesz, inkább egy jó vállalatvezetőnek. Ha nem találnak megfelelő jelöltet e hét péntekig, akkor Szabó József marad a cég vezetője, aki – úgy értesültünk – jogilag nem pályázhatott a saját állásra, mely határozatlan időre szól. Városházi forrásból úgy tudjuk, érkezett érvényes pályázat, a héten bírálják el, és várhatóan jövő hét elején hozzák nyilvánosságra az eredményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!