szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három hónapon belül megbénulhat a rendszer, ha az orvosok felmondják az önkéntes túlmunkára kötött szerződéseket.

Tavasszal mondhatják fel az orvosok az önként vállalt túlmunkára kötött szerződéseiket, ha nem sikerült megállapodni a kormánnyal egy jelentős béremelésről – derült ki a Magyar Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján.

Ki fogjuk választani a legérzékenyebb időpontot

– mondta Álmos Péter alelnök. Itt az ügyeletben dolgozó orvosok szerződéséről van szó, így az előre elkészített beosztások miatt a tényleges hatás a felmondást követő harmadik hónap végén lesz érzékelhető. Azt nem árulták el, hogy eddig hány orvos csatlakozott a hónapok óta készülő akcióhoz, Álmos csak annyit mondott,

elegendően vannak már most is.

A béremelésre vonatkozó javaslatait tegnap hozta nyilvánosságra a Magyar Orvosi Kamara, ami szerint egy kezdő rezidens bruttó bére 687 ezer, egy kezdő szakorvosé 1,1 millió forint lenne, ami 37 év szakorvosi munkaviszony után elérné a 2 millió forintot. A kamara azt szeretné, hogy ha a béremelés jelentős részét 2021-ben megkapnák az orvosok. Azt megbecsülni sem tudta, hogy ez mennyibe kerülne a költségvetésnek, viszont szerinte csak egy ilyen mértékű emeléssel lehet megszüntetni a hálapénzt. A MOK a hálapénz kriminalizálását is felvetette, büntetnék a hálapénzt adó pácienst, és az azt elfogadó orvost is. A bértáblaajánlásról már egy körben egyeztettek az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel. A tárca tegnap azt közölte, nyitott a párbeszédre,

az egészségügy finanszírozása, az ágazatban dolgozók anyagi elismerése annál sokkal felelősségteljesebb feladat, minthogy egyesek licitversennyé silányítsák.

A tárca úgy érzékelte, a kamara egyetért a folyamatos béremeléssel (noha Kincses Gyula, a kamara új elnöke most azt mondta, egy jelentősebb emelést akarnak), majd emlékeztettek arra, 2010-hez képest mennyivel emelkedtek a bérek. Ez alapján legalább kiderült az is, a MOK javaslata a mostani béreket bizonyos esetekben lényegében megduplázná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!