szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A környezetvédő szervezet szerint Magyarország valóban klímabajnok lehetne, ha a vezetők végre cselekednének.

Örömmel fogadta a Greenpeace Magyarország Egyesület, hogy a kormány foglalkozni kíván a környezetvédelem és a klímaválság kérdéseivel, ezért most nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a szavakat tettek kövessék.

A szervezet szerdai közleménye szerint a tiszta energia támogatásával, az élővilágot megóvó intézkedések bevezetésével, a szennyező iparágak kivezetésével és a környezetvédelmi intézményrendszer helyreállításával valóban új korszak kezdődhetne Magyarországon.

„A magyar kormány napokban tett nyilatkozataiból úgy tűnik: a kormány végre felhagyna azzal a gyakorlattal, hogy a lakossággal fizetteti meg a klímaváltozást. Itthon 2007 óta kérjük a mindenkori kormányt érdemi klímavédelmi intézkedések bevezetésére. Most azt várjuk a magyar miniszterelnöktől, ténylegesen álljon a klímavédelmi munka élére, és a szavakat tettek is kövessék. Egészségünk, biztonságunk és jövőnk a tét” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A kormányfő előszeretettel hivatkozik arra, hogy Magyarország karbonsemlegessé válásának költsége 2050-ig 50 ezer milliárd forintba kerülne. A hvg.hu birtokába került egy anyag, amelyből kiderül, mire is gondol Orbán Viktor. 

A Greenpeace levelében azt írta: a miniszterelnöktől mielőbbi intézkedéseket várnak

  • a szélenergia alkalmazása,
  • az épületek energiahatékonyságának növelése,
  • a szennyező járművek fokozatos kivezetése,
  • az ökológiai mezőgazdálkodásból származó élelmiszerek áfacsökkentése és
  • a Mátrai Szénerőmű 2025-ös bezárása ügyében.

A levélhez azt a közvélemény-kutatást is mellékelték, amely szerint a magyarok többsége támogatja ezeket a klímavédelmi intézkedéseket.

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy

ígéretéhez híven ne terhelje aránytalanul az állampolgárokat a tiszta energiára, tiszta közlekedésre, valamint az élővilágnak védelmet biztosító rendszerekre való átállás költségeivel.

A környezetvédő szervezet évek óta követeli a környezetvédelmi adóknak és a környezeti felelősségvállalás elvének, ezen belül is a szennyező fizet elvének bevezetését és következetes alkalmazását – ezekkel szerintük biztosítható lenne az igazságos átállás az élővilágot és az éghajlatot megóvó rendszerekre. 

A szervezet szerint a kormány klíma- és környezetvédelmi céljait hitelesítené, azok megvalósulását pedig nagymértékben segítené, ha a 2010-ben bezárt Környezet- és Vízügyi Minisztérium pótlására önálló Környezet- és Természetvédelmi Minisztériumot állítana föl, valamint helyreállítaná a természet- és környezetvédelmi hatósági rendszer önállóságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor hvg360

Klímaharc előtt: Orbán mellélőhet a Mátrai Erőmű átalakításával

A kormány azt reméli, hogy a Mészáros Lőrinctől visszavásárolt visontai szénerőmű gázüzeművé alakítására rengeteg pénzt kaphat majd az Unió klímavédelmi programjából, miközben a következő évtizedben nem új gáztüzelésű erőművekre lenne szükség, hanem a meglévők jobb kihasználására.

MTI Tech

A tavalyi volt a legmelegebb év Európában

Az értékelések szerint a klímakárosító szén-dioxid koncentrációja tovább növekedett a légkörben az elmúlt évben, az eddigi legmagasabb szintre jutott.