szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2015-ös indulása óta több száz közvélemény-kutatás készült a Miniszterelnöki Kabinetirodában egy dokumentum szerint. A menekültválság idején voltak igazán aktívak, akkor 55 különböző felmérés született.

A 24.hu birtokába került dokumentum szerint Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája elég gyakran és elég nagy mennyiségben szondáztatja a magyar közvéleményt:

2-3 naponta készülnek különböző felmérések, hogy kitalálják, mivel rukkoljon elő a kormány.

A lap szerint a kabinetiroda 2015 novemberi felállásától a 2018-as kormányalakításig, vagyis nagyjából két és fél év alatt 400 közvélemény-kutatást készíttetett, amelyeket a „kormányzati kommunikációs stratégia megalapozására” hivatkozva rendeltek meg.

Az adatok alapján az látszik, hogy Rogánék egy havonta ismétlődő rutineljárást alakítottak ki: nyolc telefonos lekérdezést készítettek 500 fővel, majd további három-hat 1000 fős kutatást is végeztek.

A csúcsidőszak a kabinetiroda indulásakor volt, 2015 utolsó két hónapjában, közvetlenül a szeptemberben tetőző menekültválság után. Akkor 55 különféle közvélemény-kutatás született.

©

A lap szerint az adatokat tartalmazó dokumentum a Fővárosi Törvényszék számára készült, ahhoz a perhez, amelyet Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa indított. Arató azért fordult a bírósághoz, mert hiába kérte a kabinetirodától, hogy adja ki a Stop Soros! kampányt alátámasztó kutatásokat és a kapcsolódó számlákat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára akkor azt mondta, a kabinetnek nem volt szüksége arra, hogy külön kutatások készüljenek, mivel Soros György tervei nyilvánosak. A 24.hu információja szerint a kabinetiroda a perben is sokáig tartotta magát ehhez az érvhez, de a most megváltozott a helyzet. Rogánék most már nem állítják, hogy nem létezhetnek Sorossal is foglalkozó kutatások, de az elmúlt években akkora tömegben készültek a felmérések, hogy már maguk sem találják, amit a DK kér tőlük. A nyilvántartási rendszer pedig, állítják, nem teszi lehetővé, hogy a több ezer oldalnyi anyagban visszakeressék, azok tartalmaztak-e olyan kérdést, amelyik Soros Györgyre vonatkozik. Megtagadták a költségadatok kiadását is, mondván, ha nem tudják, melyik kutatás foglalkozott Sorossal, akkor azt sem tudhatják megmondani, mennyi pénzt fordítottak rá.

A lap szerint a kabinetiroda a bíróságon tételesen felsorolta a két és fél év alatt elvégzett kutatásokat, de az azokban szereplő témakörökre már nem tértek ki, illetve a kutatásokat készítő céget vagy cégeket sem nevezték meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!