szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hadházy Ákos feljelentését elutasította az ügyészség.

Csütörtökön is folytatódik a Fővárosi Törvényszéken Simonka György büntetőperének előkészítő tárgyalása, a 24.hu azt írja, a tárgyaláson kiderült, hogy a büntetőper több vádlottja beismerte bűnösségét, és elfogadta az ügyészség által indítványozott büntetést.

A portál szerint köztük van a tizenkilenced-rendű vádlott, Echmes Attila, aki elismerte, hogy részt vett egy olyan ügyletben, amellyel több mint kétszázmillió forint jogtalan előnyre tett szert az ügyészség által vázolt, Simonka György által irányított bűnszervezet.

A vádlott beismerése miatt észrevételt tett Simonka, aki nem fogadta el, és nem ismerte el a férfi beismerését.

Korábban Simonka György és felesége, valamint az első- és másodrendű vádlott sem ismerte be bűnösségét, mindannyian vallomást kívánnak tenni az eljárás során, Simonka több mint száz tanú meghallgatását kezdeményezte.

Az ügyészség közben közleményben jelezte, hogy elutasították Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő és egy másik magánszemély "hivatali visszaélés és más bűncselekmény" gyanúja miatt tett feljelentését. Hadházy azért tett feljelentést, mert szerinte "bűncselekmény gyanúját veti fel", hogy az ügyészség nem indítványozta a büntetőeljárás hatálya alatt álló Simonka György előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség azonban azt állapította meg, hogy nem állt módjukban letartóztatni Simonkát, addigra már "a tényállás olyan mértékben felderített volt, hogy a nyomozás és bizonyítás akadályozása már nem volt lehetséges".

"Mindezek alapján megállapítható, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény, az sem a hivatali visszaélés, sem más bűncselekmény törvényi tényállását nem meríti ki" – írták.

A Simonka-ügyről:

  • Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen 2019 augusztusában emelt vádat az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt.
  • Az ügyészség 8,5 év börtönt és 850 millió forintos vagyonelkobzást kért Simonkára (utóbbi összeg miatt tűnhet úgy, hogy valójában őt tartják az egész irányítójának, noha ő a harmadrendű vádlott).
  • A vád szerint Simonka és 32 társa 1,4 milliárdos költségvetési kárt okozott, egy bonyolult céghálón keresztül uniós és hazai költségvetési pénzekkel éltek vissza.
  • vádlottak padján ül Simonka felesége és unokahúga, illetve másik két fideszes országgyűlési képviselőnek, Kerényi János dél-alföldi pártigazgatónak, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselőnek a rokonai.
  • Az ügy főszereplőit magánokirat-hamisítás, vesztegetés, ezekre való felbujtás is terhelheti.
  • Simonkához egyéb gyanús ügyletek is kötődnek, amelyet azonban nem vizsgált az ügyészség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!