Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közmédiában vegyes volt Mészáros Kata interjújának fogadtatása, volt, aki arcpirítónak tartotta a beszélgetést. Több kormánypárti politikus is bírálta az interjút, egyikük szerint ezzel Karácsonyt emelték meg.

Hivatalosan nem kommentálta az MTVA, mennyire tartja sikeresnek Mészáros Kata Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített interjúját, azonban több, névtelenséget kérő forrásunk is azt mondta, a Pitbullként emlegetett Németh Zsolt hírigazgató meg is dicsérte utána.

A dolgozók körében azonban nem egyöntetű a támogatottság: míg egyeseknek kifejezetten tetszett a beszélgetés, egy informátorunk megfogalmazása szerint "egymást veregetik hátba, hogy jól megmutattuk", többek szerint viszont

arcpirító volt a beszélgetés.

Az ennél visszafogottabb álláspont szerint semmi szükség nem volt erre a stílusra, elég muníció lehetett volna a beszélgetéshez az, hogy Karácsony "tényleg nem tett semmit a 100 nap alatt."

A köztévé riportere megkérdezte Karácsonyt, biciklivel érkezett-e

100 napja van hivatalban Karácsony Gergely, ennek apropóján hívta be megválasztása óta először a közmédia a főpolgármestert élő adásba, akit hosszú percekig a semmiről kérdeztek. Az első percekben "megtört", beismerte, puhány.

Annak, aki dolgozott már tévében, a felvétel alapján egyértelmű volt, hogy Mészáros Kata "fülére beszéltek", vagyis az interjú alatt kapott instrukciókat, akár kérdéseket. Ezért volt olyan monoton a hangja, mert ismételt valamit – fogalmazott egy szakember.

Azt, hogy itt ki ült a vezérlőben, szintén nem árulta el az MTVA, egy forrásunk tudomása szerint maga Pitbull mondta a kérdéseket Mészárosnak. Ezt más munkatárs sem tartotta kizártnak, azonban hivatalos megerősítést erről nem kaptunk, ahogy az adás szerkesztője sem ismert.

13 perccel túltolták

Karácsony Gergely főpolgármester azután került a köztévébe, hogy a Mozgó Világnak elpanaszolta, főpolgármesterként még nem hívták interjúra. Ez szombaton bejárta a sajtót, másnap délelőtt érkezett a megkeresés a Városháza sajtóosztályára, hogy várják Karácsonyt, kedd este 7-re. A téma: "az eddigi eredmények és a jövőbeni célok."

Úgy tudjuk, az adás előtt nem ment le szerkesztő Karácsonyhoz – ahogy az korábban szokás volt a fontosabb vendégeknél –, egy stáb viszont várta a bejárat előtt, innen már Karácsonyék sejtették, hogy a biciklizés téma lesz.

Az előzetes tervek szerint 13 perc adásidő jutott volna neki, azonban a beszélgetés nem ért véget 19.16-kor. Néhány perccel később a stúdióban Karácsony sajtós munkatársának nem tudták megmondani, meddig tart a beszélgetés – gyanítható volt, hogy elmennek félig, miközben Láng Zsolt fideszes polgármester várt a sorára –, viszont neki is azt állították, "a szerkesztő közvetlenül Kata fülére beszél", amit a gyártás meg a technikai személyzet nem hall.

A teljes interjú

Mészáros Kata a műsorban azt mondta, többször találkozott már sajtótájékoztatón Karácsony Gergellyel, amit a főpolgármester munkatársa is megerősített. Azt mesélte, Mészáros a sajtótájékoztatón is ugyanezt csinálta, Karácsony szemére veti, hogy nem a kérdésére válaszol. Lehet, hogy ez alapján választották ki Mészárost aznap estére, ez valószínűleg sosem fog kiderülni, mindenesetre az tény, hogy nem ez volt az első műsorvezetése a Ma Estében. Mészárosról a Kétfarkú Kutya Párt helyi szervezetének posztja után Magyar Narancs megírta, hogy a XVII. kerületi fideszes alpolgármester, Füzesi Péter felesége. Ezt a hvg.hu nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, annyi tény, hogy Füzesi 2014-ben a politikusi oldalára tett ki egy közös képet Mészárossal "párommal" felirattal, amit péntekre eltávolított. Természetesen lementettük, íme:

©

Füzesi 2016-os, 2017-es és 2018-as képviselői vagyonnyilatkozatában is házastársként szerepelt Mészáros Kata (egészen pontosan dr. Füzesiné Mészáros Kataként), azonban a 2019-ben leadottban már nem volt benne. Ennek ellenére beszéltünk olyan ismerősükkel, aki szerint még együtt vannak, de ezt Füzesitől hiába próbáltuk megkérdezni, a hvg.hu-nak nem akart nyilatkozni. Az is tény, hogy Mészáros korábban a kerületi tévében is dolgozott.

Több tiszteletet Karácsonynak?

Miközben a kormányoldali média szerint ez a beszélgetés is Karácsony alkalmatlanságát igazolta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Médiatanácshoz fordul, mert álláspontja szerint a köztévé megsértette a Közszolgálati Kódexet és a sajtótörvényt. Az interjú kormányoldalon sem aratott osztatlan sikert. Viszonylag ritka, hogy egy államtitkár nyilvánosan bírálja a köztévé műsorát, Fürjes Balázs a Twitteren megtette. Azt írta, a beszélgetés vállalhatatlan volt, és

jó, hogy nem a választás előtt készült, mert akkor érthetően több ellenzéki és kevesebb fideszes polgármester lenne Budapesten.

Beszéltünk olyan, meghatározó politikussal, aki úgy látta,

ezzel a beszélgetéssel felemelték Karácsonyt,

a köztévé teljesítményét maga is elképesztőnek tartotta. Egy korábbi KDNP-s országgyűlési képviselő, Surján László is kommentálta a beszélgetést Fürjes tweetje alatt:

Nem láttam a műsort, de olvastam róla. Ha a miniszterelnök megadja a választott vezetőnek járó tiszteletet Karácsonynak, akkor a köztévének is meg kell adnia.

Nem hiányoztunk, miniszterelnök úr?

Orbán Viktor viszont nagyon is megkapja a választott vezetőnek járó tiszteletet, úgy, mint senki más. Az első kormánya alatti hagyományt folytatva minden második pénteken a közmédia vendége Orbán Viktor, jelenleg a harmadik stabil műsorvezetőt „fogyasztja.”

©

Az interjúsorozat a miniszterelnökkel 2011-ben indult újra, először márciusban volt bent, akkor felvételről sugározták a beszélgetést, júniusban negyed órát kapott, az első interjút a „Miniszterelnök emberének” nevezett műsorvezető, Kiss Gábor István 2011. augusztus végén készítette. Innentől jöttek a rendszeres, jellemzően kétheti beszélgetések, éveken keresztül Kiss kérdezett. Olykor Bálint István ugrott be, aki egy hosszabb nyári szünet után ezzel kezdett:

Miniszterelnök úr, régen járt nálunk, nem hiányoztunk?

– Jó reggelt kívánok, kibírtam…

Kiss Gábor István után két évig Kocsis Éva ült Orbánnal szemben, akit a hírek szerint az időnként kellemetlen kérdései miatt vettek le. Mutatunk erre egy többször idézett példát:

Kocsis: Kezdjük az olimpiával. Ki mondta ki szerdán a végső szót, hogy az olimpiai pályázatot el kell engedni?

Orbán Viktor: Szerdán több testület is ülésezett, és szerintem ezeknek az üléseknek a konklúzióját, következtetéseit vontuk csak le. Volt Fővárosi Közgyűlés, és volt kormányülés is, és a végén a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a főpolgármester úr és jómagam adtuk össze a gondolatainkat, és jutottunk arra, hogy annak érdekében, hogy Magyarországot megmentsük egy szégyentől és egy komoly lejáratódástól, a legjobb, hogyha visszavonjuk a pályázatot.

K.É.: Tulajdonképpen a szégyen mi lett volna? A népszavazás?

O.V.: Nem… á…, a szégyen az lett… nézze, tehát a népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni, hanem a nemzetközi versenyen, Svájcban, Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt.

Kocsis a kampányban már nem kérdezhetett, érkezett az új ember, Nagy Katalin, aki nyílt propagandát folytat néha kérdésnek álcázva. A legemlékezetesebb az volt, mikor álszentnek és hazugnak nevezte Judith Sargentinit. Kerestünk egy olyan beszélgetést, ami méltó párja lehet a Karácsony Gergely interjúnak. Mivel Orbánt 100 nap után még nem kérdezték, azt választottuk, amiről a miniszterelnök kulisszatitkokat is megosztott. Ez a 2019. júliusi adás, ami előtt lekvárkészítésről fecsegtek. Az interjú legjellemzőbb része az alábbi párbeszéd volt:

Nagy Katalin: Visszatérve még azért Timmermans úrra. Hogyan sikerült meggyőzni Macron elnököt, hogy álljon el az oszakai hátsó lépcsőn történt megállapodástól, ugye, és ne támogassa őt? Mert ezt mondta nagyon sok német politikus is, hogy Önök győztek, Orbán Viktor és Macron győzött.

Orbán Viktor: Hadd kérjem Öntől azt, hogy ez maradjon az én titkom.

Nagy Katalin: Erről ne beszéljünk?

Orbán Viktor: Erről ne.

Nagy Katalin: Rendben van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szupergyors az első zöld rendszámos McLaren sportkocsi

Szupergyors az első zöld rendszámos McLaren sportkocsi

Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Szokott zöld színű zöldséget enni? Lehet, hogy kellene

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG

Tapasztalt szoftverfejlesztőt keres a HVG