szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Sunyin orozza el az ellenzéki főpolgármester koncepciójának elemeit és embereit Orbán Viktor. Mégis, tíz év óta először kénytelen elfogadni az értelmes párbeszédet, pusztán azért, mert a demokrácia, ha levegőhöz jut, tényleg működik – írja e heti számában a HVG.

A kormány egyszerűen lenyúlja a programomat – mondta Karácsony Gergely a HVG-nek arra, mit szól Vitézy Dávid kinevezéséhez. "Nekünk van víziónk, egy egységes, okos, korszerű, élhető városról, de nagyon kevés a forrásunk; a kormánynak nincs Budapest-víziója, viszont szinte korlátlan erőforrás fölött rendelkezik, amelyet eddig csak megalomán tervekre fordított. Kérdés, hogy a kormány politikája csak szavakban fordult meg, vagy tettekben is kész szakítani az ókonzervatív elveivel."

A Fidesz tudja, hogy az elveszített fiatal értelmiségieket csak egy modern város víziójával és ahhoz illő személyiségekkel lehet visszacsalogatni, az első lépés ezen az úton orbáni volt: Vitézy Dávidot úgy kapták elő, mint nyuszit a bűvészkalapból. Őt Karácsony Gergely a BKK élére szerette volna visszacsalogatni, a tárgyalások állítólag már annyira előrehaladottak voltak, hogy Vitézyt részletekbe menően beavatták közlekedéspolitikai elképzeléseikbe. Majd Vitézy ezzel a tudással átigazolt a kormányhoz, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK) vezeti.

"Rég volt ekkora húzása Orbánnak" – értékelték a kormány döntését ellenzéki körökben, ráadásul a miniszterelnök két legyet ütött egy csapásra. Azzal, hogy felállították a Budapest-politikai szakmai műhelyt, vagyis a BFK-t, lényegében elcsenték Karácsonytól Budapest fejlesztésének témáját, miközben a főpolgármester fölé emelték Vitézyt, valamint a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt, Fürjes Balázst. Sikeres lavírozással ők néhány éven belül akár a Fidesz új jelöltjei is lehetnek a városvezetői posztokra – írja e heti számában a HVG.

További részletek a lapban és a HVG360-on.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Orbán 100 nap után eltolta magától a problémát, amit Karácsony jelent

Csütörtökön nevezheti meg Karácsony Gergely főpolgármester a BKK új vezérét, miután Vitézy Dávid az ellenzéki vezetésű Budapest helyett a kormánynak mondott igent, és a kormány által létrehozott Budapest-politika szakmai műhelyt vezeti majd. Ezzel a viaskodás gócpontja új helyszínre került: Karácsony innentől nem dörömbölhet Orbán ajtaján.

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Csak koronavírus ellen beoltott utasokat fogad a Qantas a nemzetközi járatain

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Melvyn Krauss: Brüsszel fausti alkut kötött, Orbán fellélegezhet, de csak átmenetileg

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?