szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tiszti főorvos nem számít arra, hogy a Debrecenből érkezett minta pozitív lesz, de azt nem zárja ki, hogy előbb-utóbb valaki behurcolja Magyarországra a kórokozót.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelyet vizsgálnak. Az eredmény hamarosan meglesz – közölte az országos tiszti főorvos budapesti sajtótájékoztatóján. A koronavírus-fertőzés gyanúja Müller Cecília elmondása szerint két ember esetében vetődött fel; az egyiküknél már kizárták a betegség lehetőségét, a másikuk mintája az, amelyet laboratóriumban ellenőriznek.

Az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, ez inkább „a biztonságra való törekvést” jelzi, nem számít arra, hogy a minta pozitív lesz.

A szakember elmondta azt is, hogy a kínai Hupej tartományban (itt található Vuhan városa) tartózkodó magyarok továbbra is egészségesek. Itthon felkészültek a fogadásukra, és valószínűleg a betegség lappangási idejére elkülönítik majd őket.

A péntek reggeli adatokat ismertetve az országos tiszti főorvos elmondta: addig 9834 embernél igazolták a vírust világszerte, Franciaországban hat, Németországban öt, Finnországban egy, Olaszországban két fertőzöttről tudnak.

Azt a kedvező helyzetet, hogy Magyarországon nincsen megbetegedés, igyekeznek fenntartani, ugyanakkor

kizárni sem lehet, hogy a vírust valaki behurcolja.

Ezért adták ki az egészségügyi és felsőoktatási intézményeknek szóló eljárásrendet, hogy segítsék őket a gyanús esetek kiszűrésében – magyarázta a tiszti főorvos.

Müller beszélt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön járványügyi vészhelyzetet hirdetett, és ajánlásokat fogalmazott meg Kína és más országok számára. Szerinte a WHO által ajánlott intézkedések zömét Magyarországon már bevezették, előállhatnak azonban olyan helyzetek, amik ezek felülvizsgálatát teszik szükségessé.

Kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet a WHO

Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt is, hogy a kórházakban van elegendő védőfelszelés és fertőtlenítőszer.

A szakember megerősítette, hogy a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért. A naponta többszöri szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőhasználat utáni kézmosás és a szájmaszk használata egyébként is indokolt járványos időszakban.

Komolyan veszi a kormány az új koronavírusos járványt – erősítette meg Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki azt is közölte, hogy megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására.

A védekezésre biztosított a költségkeret, az eddigi intézkedések nem igényeltek a meglévőnél több forrást

– tette hozzá.

A vírusnak nincs nemzetisége, mégis megbélyegez a maszk, ha kínai vagy

A X. kerületi kínai negyed amennyire csak lehet, felkészült a koronavírussal szembeni küzdelemre. Bár a betegség még nem jelent meg Magyarországon, a budapesti Mázsa tér környékén is megtették a szükséges óvintézkedéseket, a Pekingből érkezők pedig önkéntes karanténba vonulnak. A világjárvány a kínai kisebbségben egy érzelmileg is erősen terhelt kérdés lett.

Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa a diagnosztikáról tájékoztatott; kizárólag az NNK laboratóriumában diagnosztizálnak Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

A koronavírus-fertőzésről szóló összes hírünket megtalálja ezen a linken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Orbán a koronavírusról: Nincs baj, de lehet

Szokásos pénteki rádióinterjújában, rádiós beszélgetésében a miniszterelnök arról beszélt Nagy Katalinnal többek között, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány a koronavírus ellen, de szóba került a röszkei menekültkérdés is.

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson