szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly mindössze 394-en adhattak be menedékkérelmet a tranzitzónákból.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint szerencsére békésen végződött a menekültek határ menti tiltakozása, de a kormánynak lépnie kell.

Mint közleményükben írják, "a menekültügyi rendszer tudatos lebontása" embertelen helyzetet eredményezett. Az összes többi európai országgal ellentétben Magyarországon csak két határ menti tranzitzónában lehet menedékkérelmet beadni. 2018 januárja óta ráadásul naponta egy-egy főre csökkentették a befogadható kérelmek számát.

Tavaly egész évben összesen 394 fő nyújthatta be egyáltalán a kérelmét, közülük a legtöbben nők és gyerekek.

A Helsinki Bizottság sürgeti, hogy európai normák alapján működő rendszer jöjjön létre, amely ellenőrzött, szabályozott csatornákon keresztül beengedi a menedéket keresőket, megvizsgálja kérelmüket. A rendszernek védelmet kell nyújtania a valóban üldöztetés elől menekülőknek, a védelemre nem jogosultak esetében pedig gondolkodnia arról, hogy visszatérjenek származási országukba.

Csütörtök délután több száz menekült táborozott le Kelebiánál, a szerb–magyar határon azért tüntetve, hogy a magyar hatóságok nyissák meg az átkelőt. A demonstráció békésen zajlott. Péntekre virradóra viszont már egy lélek sem volt ott, mivel a szerbek hajnali két óra tájban mindenkit buszokra ültettek, és elvittek, feltehetően befogadóközpontokba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!