T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök-helyettes azt is kérte, misézzenek gyakrabban.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Amikor szerdán Gulyás Gergely miniszter kihirdette a vírus miatti veszélyhelyzetet, bejelentették azt is, hogy a kormány megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, valamint az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ekkor Gulyás még nem tudta megmondani, mi lesz a misékkel.

Később Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes azt mondta, a magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát. De azt javasolta, hogy:

  • a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletet, hiszen így arányosabban oszlanak meg a hívők, valamint
  • a közmédia felé jelezték, hogy fontolják meg a szentmisék, istentiszteletek megfelelő közvetítését.

A közmédia megfogadta Semjén tanácsát, közleményükben ugyanis úgy fogalmaznak, hogy:

a közmédia kibővíti vallási témájú műsorait vasárnap, így a felekezeti magazinműsorok és a protestáns istentisztelet-közvetítés mellett már most vasárnap 18 órai kezdettel a Budapest-Újpalotai Urunk Színeváltozása – Boldog Salkaházi Sára templomból katolikus misét is élőben közvetíti. A Duna World és a Kossuth rádió tűzte műsorára a szentmisét, amelyet Repcsik Gyula plébános mutat be vasárnap este.

„A közvetítéssel lehetőséget szeretnénk teremteni azoknak a nézőinknek, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének kimozdulni otthonról ebben az időszakban, de igényük van a közösségi vallási tartalmakra. A Duna Televízió műsorstruktúrája ezért határozatlan ideig hétvégén egy misét és egy istentiszteletet is sugároz. A közvetítések időpontját folyamatosan közzétesszük” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója.

A koronavírus miatt szabadtéri miséket tartanak a nemzeti kegyhelyen, ezt korábban a Nógrád megyei katolikus kegyhely, Mátraverebély-Szentkút közlése alapján írtuk meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!