szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön az egész osztály hazament, miután az egyik diák édesanyjánál koronvírus-fertőzést diagnosztizáltak, mára viszont nem kaptak felmentést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Levélben tájékoztatta a Toldy Gimnázium igazgatója, Porogi András a szülőket arról, hogy az iskola egyik diákjának közeli hozzátartozójánál csütörtökön koronavírus fertőzést diagnosztizáltak. Az Index által megszerzett e-mail szerint

a tanuló elhagyta az iskolát, az illetékes szervek vizsgálják a fertőzés körülményeit, amiként a beteg hozzátartozóit is. Azt írják, nincs arról tudomásuk, hogy az érintett tanuló vagy bármely toldys tanuló vagy dolgozó fertőzött lenne, amiként – teszik hozzá – az ország egyetlen iskolájában sincs még egyetlen igazolt tanulói megbetegedés sem.

Az érintett diák csütörtök délelőtt – angolóra közben – tudta meg, hogy édesanyját koronavírussal diagnosztizálták. A diák osztálytársai azonnal hazamentek, mára viszont nem kaptak felmentést a tanítás alól, ezért a szülők éjjel kétségbeesetten hívogatták egymást, hogy mit tegyenek – írta meg péntek reggel a 444.hu az iskolát meg nem nevezve. A lap azt írta, a gyereken nem végeztek tesztet a Szent László Kórházban.

Visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László Kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik. Ugyanakkor azt sem javasolták, hogy házi karanténban várjanak.

Az Index szerint az édesanyján keresztül érintett gyerek az utóbbi napokban élte a diákok rendes életét: órákra járt, sportolt, a menzán evett. A hivatalos szerveknek az az elvárása, hogy mindent ugyanígy folytasson. Péntek reggeli levelében a Toldy igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az esetről senki se értesítse a sajtót. Az iskola rendkívüli takarítást rendelt el. Megkerestük az igazgatót, de nem nyilatkozott.

Az édesanyát sem tesztelték kapásból: Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a csütörtöki tájékoztatón elmondta, a nő március 7-én hajnalban járt a Szent László Kórház koronacentrumában, de miután nem járt külföldön és nem találkozott igazolt beteggel, ezért őt a Szent János Kórházba irányították. A nőt ott napokig tüdőgyulladással kezelték védőfelszerelés nélkül – emiatt az ott dolgozók aggódnak –, majd később elvégezték rajta a tesztet, és mikor kiderült, hogy pozitív, visszavitték a Szent Lászlóba. Nincs biztos információ arról, hogyan fertőződhetett meg, csütörtök délutánra annyi derült ki, hogy a nő kollégái jártak Ausztriában, de ezt a vonalat még ellenőrzi a hatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

Van iskola, ahol simán engedik, hogy otthon maradjon a gyerek a koronavírus-járvány idején

Nagyon megoszlik, hogy az iskolák hogyan állnak a szerdán elrendelt országos vészhelyezethez: van, ahol szülői igazolással minden további nélkül otthon maradhatnak a diákok, akár hosszabb időszakra is, máshol minden egyes napra orvosi igazolás kell. Olyan iskola is van, ahol csak a fertőzött területekről visszaérkezetteket kérik otthon maradásra, és olyan is, ahol mindenkit otthon maradásra kérnek, bárhova is utazott korábban az illető. Van, ahol pedig már a teljes bezárásra készülnek.

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára

99 éves kor felett nem lehet online regisztrálni vakcinára