szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország lezárta a határait, csak a magyar állampolgárokat engedik be, így jókora torlódás alakult ki Hegyeshalomnál.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A magyar rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint közel 20 kilométeres torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőhely osztrák oldalán kedden.

A kocsisor azért ennyire hosszú, mert a kormány hétfőn úgy határozott, hogy a terjedő koronavírus-járvány miatt csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba. A rendőrség a torlódás miatt arra kérte az Ausztriából érkező magyarokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

©

A hatalmas kocsisorról az osztrák ORF honlapja is hírt adott. Azt írták, hogy román és bolgár vendégmunkások vesztegelnek a határ másik oldalán, akiket igen érzékenyen érint, hogy nem folytathatják az útjukat.

©

Az M1-en közben elhangzott, hogy külföldiek állták el a forgalmat kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon, és azt várják, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket. A csatorna helyszíni tudósítója azt közölte, hogy a nem magyar állampolgárok éjfélkor még visszafordultak az osztrák-magyar határtól,

de most nem hajlandók elhagyni a sorokat.

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani a többnyire román, bolgár és szerb rendszámú autókat. Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállja, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon – hangzott el a műsorban.

©

Bogdan Aurescu román külügyminiszter ezután humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, aki a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadt el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt. Szijjártó később jelezte: éjjel átengedik a tömeget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!