szerző:
Ballai Vince
Tetszett a cikk?

Sok olyan külföldön munkát vállaló magyar állampolgár van Európában, akik egyik napról a másikra vesztették el munkájukat sokan szállásukat is, az új koronavírus elleni rendkívüli intézkedések miatt. Több ilyen emberrel is beszéltünk, akik érthető okokból szeretnének hazajutni, de közben bezárulnak a határok. Aki nem tudja megoldani, hogy repülőre üljön, az várakozásra kényszerül.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe szinte mindegyik uniós tagállam az új koronavírus okozta megbetegedések terjedésének megakadályozására. A lépések számos területen nehezítik a megszokott működést, ilyen a schengeni rendszer által biztosított szabad utazás, amire az egyre szaporodó határzárak mérnek csapást. Ausztriától Spanyolországig, Dániától Magyarországig egy sor állam zárkózott be, és kevés kivétellel csak saját állampolgárait engedi át a határain.

Európán belül egyre nehezebb a mozgás, miközben a leálló vendéglátás miatt állásukat vesztett vendégmunkások tömegei próbálnak hazajutni. Ennek ékes példája volt, az a hatalmas torlódás, ami az osztrák-magyar határon alakult ki kedden, miután az autóval hazafelé igyekvő románok és bolgárok előtt is lezárult a magyar határ. Az utazókat végül kedd éjszaka átengedték (egy szerda esti bejelentés szerint ez minden este 21 és hajnal 5 között így lesz), de ez jól mutatta, hogy milyen kritikus helyzetek alakulhatnak ki.

A bezáruló határok számos magyart is érintenek azokban az országokban, amelyekkel nincs közös határ. A cél persze érthető: megakadályozni a vírus terjedését. Sok külföldön munkát vállaló azonban nem engedheti meg magának, hogy ott bekkelje ki a drasztikus vírusellenes intézkedések ma még megjósolhatatlan időszakát. A munka, a jövedelem és sok esetben szállás nélkül maradó emberek szeretnének minél gyorsabban hazajutni, amit egyre nehezebb megoldani. A hvg.hu több érintettel is beszélt.

Katalin hegesztő férjével Svájcból szeretne hazajutni, egyelőre sikertelenül. Férjének megszűnt a munkája, a szerdai az utolsó munkanapja. Jönnének haza, de sem Németország felé, sem Ausztria felé nem tudnak elindulni. Fel kell számolniuk svájci egzisztenciájukat, de repülőre nem szállhatnak a kutyájuk és a sok poggyász miatt.

“Nincs munkahely, nincs jövedelem. Akkor az itt maradásnak nincs értelme, mert az eddig félretett kevés pénzünk a lakhatásra menne és megélhetésre. Ezért is mennénk haza” - válaszolta kérdéseinkre. A helyzetüket nehezíti, hogy a férje szívinfarktus miatt gyógyszeres kezelésre szorul. Lakhatásuk megoldott, de csak egy hónapig tudnának kitartani. Abban bízik, hogy a magyar konzulátus tud valamilyen segítséget nyújtani nekik és azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek. “Tudjuk, hogy otthon két hét karantén várna ránk, de persze, hogy vállalnánk” - írta.

Egy Zürichben főpincérként dolgozó nő március végén szeretett volna hazaköltözni, és vinni a hat év alatt összegyűlt ingóságait. Már nincs bejelentett munkahelye, mert a szálloda, ahol dolgozott lehúzta a redőnyt, a tartózkodási engedélye is lejár a hó végén.

Amikor megtudta, hogy készülődik a határzár, azonnal lázas szervezkedésbe kezdett, de a napról napra változó helyzet ellehetetleníti a hazaköltözés megszervezését. Vonatjegyet már nem tudott venni, a fuvarozócég visszamondta a szállítást, pedig ki kell pakolnia a lakását. Amikor múlt pénteken a konzulátushoz fordult, hogy mit tudna tenni, azt kérték tőle, küldjön nekik egy e-mailt, mert azonnali érdemi választ nem tudnak adni. Le is tett arról, hogy rájuk várjon, “olyan gyorsan változik a helyzet, hogy úgysem tudnak reagálni”.

Végül az otthoniak segítségének köszönhetően talált egy másik fuvarozót és abban bízik, hogy velük sikerül hazajuttatnia a dolgait, mert a nemzetközi fuvarozás még működhet. Ő maga repülőre próbál szállni, de elérhető jegyet már csak a Bázelből induló járatra tudott szerezni. “Most már csak a reptéren múlik minden. Utána egyből magánteszt és karantén, elszeparálva a családtól. Ami a legnehezebb lesz, hogy még csak meg sem ölelhetem őket - írta.

Szijjártó Péter külügyminiszer kedden arra biztatta a külföldön tartózkodó magyarokat, hogy ha van köztük olyan, akinek a hazautazása nehézségbe ütközik, akkor keresse fel a magyar konzuli képviseletet, és segítenek megszervezni a hazajutását. Bejelentését árnyalja, hogy szerdán olyan belső levelek kerültek nyilvánosságra a külügyminisztériumból, amik arra utalnak, hogy nem megy minden zökkenőmentesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!