Tetszett a cikk?

Mindenből van elég – mondta a miniszterelnök pénteki rádióinterjújában.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Már 85 igazolt koronavírus-fertőzött van Magyarországon a péntek reggeli hírek szerint. Nagy Katalin műsorvezetőtől megtudtuk, hogy az operatív törzs és Orbán Viktor ma is korán kezdte a napot. A 85 igazolt betegből 6 állapota súlyos, heten már meggyógyultak – ezt Orbán közölte.

Most még a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, de el fog jönni a tömeges betegségek kora is, a kormány célja az, hogy ezt lassítsák. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egyelőre kevés mérést végeztek az orvosok ahhoz, hogy biztos támpontokat adjanak neki.

Így én sem tudok világosan beszélni az emberekhez, akikben az okozza a legnagyobb bizonytalanságot, hogy ha elkapják ezt, mire számíthatnak."

Orbán szerint ez a jövő hétre már így lehet, akkor ha a betegség nem is, de a félelem alább hagyhat.

Az egészségügyi rendszer összeomlása ellen Magyarországon eszközöket vásárolnak, illetve lassítják az intenzív ellátásra érkezők számát – mondta. De lehet-e eszközöket beszerezni?

Tudjuk, hogy maszkból és védőfelszerelésből sincs elég – így a műsorvezető.
De, mindenből van elég – így a kormányfő.

Tömeges járványra számítanak azonban, ezért vesznek még mindenből. A veszélyhelyzetet azért hirdette ki Orbán – ennek a kilencedik napjában vagyunk –, hogy gyorsan és vita nélkül tudjon dönteni. Elegendő számú katona van jelen – mondta később arra, hogy a határokat lezárták, csak humanitárius folyosón lehet közlekedni az országban, a kulcsfontosságú cégekhez pedig kivezényelték őket.

Van egy rendes katonai tervünk a védekezésre. A figurák úgy vannak elhelyezve a sakktáblán, hogy meg tudjuk védeni a magyarok egészségét.

A gazdasági akciótervvel kapcsolatban úgy fogalmazott, újabb intézkedésekre lesz szükség. “Most a cél az, hogy a lehető legkevesebben essenek ki a munka világából, aki pedig kiesett, minél hamarabb visszatérjen.” Majd hosszan beszélt a hiteltörlesztési moratóriumról, illetve a járvány által érzékenyen érintett gazdasági szereplők megsegítéséről. “De majd még további lépéseket kell tenni.”

Mikorra tömeges megbetegedések lesznek, addigra az orvos csoportoknak a lehető legvilágosabban és leggyakrabban kell kommunikálni az emberekkel – mondta Orbán. Ugyanis hiába dolgoznak és kutatnak, nincs ellenszer, nincs vakcina, így az embereknek azt kell tudniuk, mi lesz velük, ha megbetegednek.

De nem kizárt, hogy komoly eredményeket fognak elérni a kutatóink is.

Ha megnő a fertőzöttek száma, az intenzív osztályokon ápoltak száma is megnő, nagy többségük pedig az idősebb korosztályból fog kikerülni. “De ez nem jelenti azt, hogy minden fiatal védett.” Akik immunhiányos állapotban vannak, ők is kitettek ennek. “Ilyenekből nincs sok, de vannak.”

A nagyszülők nehezen értik meg, hogy ne menjenek sehová – mondta a műsorvezető. Orbán is ismeri ezt a helyzetet, apja 80, él a nagyanyja is. Az idősek nehezen fogadják el, hogy a fiatalok adnak nekik tanácsot, de “higgyék el, értük aggódunk, ha a járvány tömegessé válik, ők kerülnek a legnagyobb bajba.”

Jogilag talán megoldható lenne, de Orbán szerint kétséges, hogy idősekre vonatkozó jogszabályokat hozzanak. “Azonban lehet, hogy ezt majd nem tudjuk elkerülni a jövőben.” Tudnak gondoskodni az idősekről, csak maradjanak otthon – zárta Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton hvg360

Orbán a döntő pillanatban néma, pedig neki is megüzenték: "teszteljetek, bolondok!"

Az ötvenedik fertőzött regisztrálása után két héttel tetőzik a járvány, ha egy kormány a megfelelő választ adja rá – ezt mutatják a számok. Az is látszik, hogy amelyik ország halogatja a szigorú intézkedéseket, hetekkel elhúzza a vírus terjedését. A magyar járványügy kedden regisztrálta az ötvenedik beteget. Az állam páratlan kihívás előtt áll, amit a kormány és a társadalom sokáig habozott belátni.